OM eist 12 jaar cel tegen huisarts voor moord

Het zorgcentrum waar de schoonmoeder van de huisarts woonde. © De kliniek in Maastricht waar de schoonmoeder verbleef
Tegen de Maastrichtse huisarts George W. die zijn schoonmoeder zou hebben omgebracht, is woensdag door justitie 12 jaar celstraf geëist. Ook mag hij 17 jaar geen huisarts zijn volgens de strafeis.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de 62-jarige George W. schuldig aan moord, omdat hij in 2016 zijn schoonmoeder bewust een dodelijke hoeveelheid medicijnen heeft toegediend.

Medicijnen toegediend

De vrouw woonde op dat moment enkele maanden in verzorgingstehuis Martha Flora in Maastricht. Daarvoor woonde ze in Frankijk. De 76-jarige vrouw was psychiatrisch patiënt en ook dementerend. Haar schoonzoon was tevens haar huisarts en besloot in juli van dat jaar palliatieve sedatie toe te passen. Er werden medicijnen toegediend om de vrouw slaperig te maken en uiteindelijk haar te laten overlijden.

Erger dan kwaal

"Het middel was erger dan de kwaal," vindt het Openbaar Ministerie, dat van mening is dat de vrouw ook op andere manieren behandeld had kunnen worden. "De sedatie is nu doorgezet tot dat het slachtoffer is overleden. Ze kreeg geen voedsel en vocht toegediend en daar is verdachte verantwoordelijk voor," aldus Justitie. Ook wordt hem verweten dat hij geen andere artsen heeft geraadpleegd en zelfstandige beslissingen heeft genomen.

Motief

Een erfenis van drie ton ziet het OM als motief voor de daden van de huisarts. Ook zou de behandeling van de schoonmoeder in de kliniek te duur zijn en was er een betalingsachterstand.

Getuigen

Het strafproces startte januari dit jaar met het horen van de getuigen en deskundigen. De rechtbank wilde de belangrijkste deskundigen zelf spreken. De inhoudelijke behandeling ging vorige week van start. Nu er een strafeis ligt krijgt de advocaat van de huisarts de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij gaat voor vrijspraak pleiten. De uitspraak is op 29 juli.