Video: Geert woont nu drie maanden samen met Oekraïners

Geert van Roij uit Heythuysen en Julia uit Oekraïne. © L1 (Gerard Pansier)
Geert van Roij uit Heythuysen heeft sinds begin maart Oekraïense vluchtelingen in huis. Waar het eerst druk in huis was, is de situatie inmiddels bedaard.
In de eerste weken leverde het gezin met vier jonge kinderen een behoorlijke drukte op, maar inmiddels is één van de moeders met haar kind vertrokken en gaan de drie andere kinderen naar school.

Taalschool

De kinderen gaan dagelijks met de bus naar de Taalschool, op het terrein van het AZC in Baexem. Volgens Geert vinden de kinderen het geweldig om naar school te gaan. "Ze vinden het erg als ze een dag vrij hebben. Ze praten alleen maar over naar school gaan", zegt hij.
De kinderen doen het goed op school en pikken Nederlandse woorden snel op. Volgens Mieke Mennen van de Taalschool merk je bij Oekraïense kinderen dat ze al geschoold zijn. "Ze kunnen eigenlijk heel snel het lees- en rekenproces in", zegt Mennen.

Taal leren

Ook moeder Julia Gorova, die thuis op de jongste van tien maanden past, is blij dat de kinderen naar school kunnen. "Op school gaat alles prima. De kinderen zijn blij. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de kinderen naar school gaan. En dat ze de taal leren van het land waar ze nu zijn", zegt de Oekraïense.

Niet veilig

Gorova heeft veel contact met haar achtergebleven familie en vrienden in Oekraïne. In haar thuisstad Kiev proberen sommige mensen hun leven weer op te pakken. Gorova denkt nog niet aan teruggaan, vooral vanwege de kinderen. "Het is nog niet veilig waar ze zitten. Ik wil natuurlijk wel terug maar ik vind het nog niet veilig", legt de moeder uit.