Flinke meevaller voor gemeente Maastricht: 26,8 miljoen euro

Het stadhuis in Maastricht © Flickr/chdoig/CC BY-NC-SA 2.0
De gemeente Maastricht heeft over 2021 een flinke financiële meevaller kunnen noteren. Maastricht hield bijna 27 miljoen euro over.
Eerder ging de gemeente uit van een plus van 'slechts' 5,8 miljoen euro, maar die valt dus behoorlijk hoger uit.

WMO en jeugdzorg

Voor een groot deel is dit te danken aan de ruim 15 miljoen euro die minder dan verwacht moest worden uitgegeven aan WMO en de jeugdzorg. Volgens de gemeente komt dat door corona, betere en passendere zorg, maar ook door het tekort aan arbeidskrachten op deze terreinen. Daardoor zijn wél langere wachtlijsten ontstaan.
Ook waren er verschillende, eenmalige voordelen. Zo keerde het Rijk 4,2 miljoen euro extra uit. Ook hoefde er bijvoorbeeld minder rente te worden betaald (2,2 miljoen euro), leverde bouwleges 1 miljoen euro extra op en waren er winstgevende projecten.

Uitdaging blijft

Wethouder John Aarts (Financiën) zegt dat de meevaller voor de gemeente geen reden is om op de lauweren te rusten. "De komende jaren blijft het een opgave om te komen tot een betere beheersing van de financiën, met name in het sociale domein (zoals WMO, jeugdzorg, red.). Het huidige overschot is wat dat betreft geen reden tot juichen", meent de wethouder.
Twee jaar geleden moest Maastricht juist bezuinigen voor een bedrag van ongeveer 27 miljoen euro.