Steeds meer jongeren kampen met schulden

Workshop schulden Zuyd Hogeschool © L1
Hoewel het totaal aantal mensen dat terechtkomt in de schuldhulpverlening afneemt, stijgt het aantal jongeren met problematische schulden juist.
Zowel het Nibud als de Bureau Krediet Registratie (BKR) constateren dat veel jongeren in een financieel kwetsbare situatie zitten. Om jongeren bewust te maken van problematische schulden wordt er voorlichting gegeven op scholen.

Verdubbeling

Cijfers van het BKR uit 2020 laten zien dat het aantal jongeren met schulden is verdubbeld sinds 2018. Volgens Roy Spiertz van Kredietbank Limburg is het veelal te wijten aan nalatig gedrag van jongeren. Ook ziet hij dat jongeren vaak niet weten hoe het anders kan.
Spiertz ziet ook dat de coronaperiode tot een verergering heeft geleid van de problematiek. Hij roept jongeren die schulden hebben op om op tijd aan de bel te trekken. "Zo voorkom je erger."

Voorlichting

De 30-jarige Sergio Staphorst is ervaringsdeskundige en vertelt zijn verhaal dinsdag aan studenten van Zuyd Hogeschool in Sittard. Staphorst leefde van een Wajong-uitkering vanwege een spierziekte en had een schuld van 25.000 euro. Die schuld heeft hij inmiddels bijna ingelost. Hij is gestart met een opleiding tot budgetcoach en geeft voorlichting op scholen.

Workshops

Tijdens de workshop stort hij een boodschappentas vol met post uit over de tafel. Daarbij reclamefolders, maar ook post van instanties of deurwaarders. "Dit is hoe het bij mij ook ging. Soms maak je netjes alles open en sta je deurwaarders te woord, maar er zijn ook periodes dat het allemaal teveel wordt en alles ongeopend blijft", zegt Sergio. Spiertz herkent het. "Nu is het een shopper om de studenten te laten zien, maar het zijn soms wel zes vuilniszakken vol in de praktijk."

'Confronterend'

"Zo'n tas vol met documenten die hier wordt leeggegooid is wel enorm confronterend", vindt studente Lisa Gerards. "Dat het iemand zo boven het hoofd is gegroeid, kun je je nauwelijks voorstellen." En dat is ook de boodschap die Staphorst en Spiertz de studenten van Zuyd Hogeschool meegeven: "Als je te lang wacht met hulp zoeken, worden de problemen alsmaar groter. Schulden gaan niet vanzelf weg, dus zoek hulp."