Nieuwe wethouder Gulpen-Wittem na twijfels over integriteit

Het gemeentehuis van Gulpen-Wittem. © Facebook Gulpen-Wittem
Het CDA in Gulpen-Wittem heeft Jos Hendriks aangewezen als kandidaat-wethouder. De eerder voorgestelde kandidaat, Roger Cratsborn, kwam in opspraak vanwege twijfels over zijn integriteit.
De partij maakt de herbenoeming van de huidige wethouder Hendriks dinsdag bekend. Het CDA noemt hem een 'bewezen stabiele factor' die goed zal kunnen bijdragen aan een sterk bestuur.

Onafhankelijke risicoanalyse

De aanwijzing van Hendriks volgt na een onafhankelijke risicoanalyse van de eerder voorgestelde kandidaat-wethouders. Daarin werd de integriteit van de naar voren geschoven CDA'er Roger Cratsborn in twijfel getrokken.

Integriteitskwestie

Advocaat Cratsborn zei geen zaken namens of tegen de gemeente te zullen voeren, maar wilde wel klanten en een collega-advocaat blijven adviseren. Ook zou zijn advocatenkantoor voor zo'n 85.000 euro in het rood bij de Belastingsdienst staan. Cratsborn had daarnaast aangegeven niet van plan te zijn zijn zakelijke activiteiten op te schorten. Dat laatste is niet verboden, maar staat volgens het onderzoek qua tijdsbesteding op gespannen voet met fulltime wethouderschap.

Geen twijfel over integriteit

Na de uitkomst van de risicoanalyse heeft de fractie dus besloten iemand anders aan te wijzen voor de rol: "De CDA-fractie vindt dat er geen enkele twijfel mag bestaan over de integriteit van het college van burgemeester en wethouders."

Actief blijven

Dat Cratsborn eerder naar voren werd geschoven als kandidaat-wethouder is volgens het CDA omdat 'hij al jarenlang uitstekend functioneert als burgercommissielid en als voorzitter van de commissie'. De partij hoopt wel dat Cratsborn actief blijft in het lokale bestuur en dankt hem voor zijn inbreng.

Coalitieakkoord

Het coalitieakkoord focust onder de noemer 'Samen Bouwen we Verder' op vertrouwen. "Besturen doen we met daadkrachtige en integere bestuurders met kennis van zaken, benaderbaar en transparant over hun handelswijze", aldus het CDA.
De gemeenteraad heeft op 15 juni een extra vergadering waarin de wethouders worden geïnstalleerd. Ook wordt het coalitieakkoord dan besproken. De coalitie van Fractie Franssen, CDA en Balans heeft 10 zetels in de 15-koppige gemeenteraad.