Zuyderland kritisch op coronabeleid kabinet: 'Er is niks'

David Jongen te gast bij L1mburg Centraal © L1
David Jongen, bestuursvoorzitter van de Zuyderland-ziekenhuizen in Sittard-Geleen en Heerlen, vindt dat het kabinet zich beter moet voorbereiden op een mogelijke nieuwe coronapandemie in het najaar. "Er is nu niks."

Overstelpt met coronapatiënten

Jongen is ervan overtuigd dat het coronavirus in het najaar terugkeert, al is het de vraag hoe ziekmakend een volgende variant is. Volgens de bestuursvoorzitter is er toch alle reden voor het kabinet om meer urgentie te tonen in het coronabeleid. "Ik vind dat het kabinet zich daar iets beter op mag voorbereiden. Er is geen vaccinatiebeleid. Er is geen scenario voor het geval het weer een hele zware pandemie wordt. Er is niets voorbereid voor 2G of 3G. Er is niks. Als het een beetje tegenzit, dan ben ik bang dat we in het najaar weer overstelpt worden met coronapatiënten."
Zuyderland heeft momenteel 4200 mensen op de wachtlijst voor een operatie. Vóór corona telde die wachtlijst ongeveer 2000 mensen. Het ziekenhuis is hard bezig om de lange wachtlijst weg te werken, al wordt dit bemoeilijkt door de huidige personele onderbezetting. "Bij een nieuwe pandemie gaan die wachtlijsten verder oplopen. Of we in september al die duizenden operaties hebben weggewerkt, dat betwijfel ik."

Overnemen zorg door Duitsers

De ruim driehonderd ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zouden kunnen bijspringen om de lange wachtlijsten in Nederland op te lossen. Maar volgens Jongen is dat makkelijker gezegd, dan gedaan. "De patient moet de Nederlandse dokter waarmee die vaak een lange relatie heeft, loslaten. En andersom: de medisch-specialist moet de patiënt loslaten. We weten ook niet goed met welke materialen de operaties worden gedaan: wat zijn het voor knieprotheses die de Duitsers gebruiken? Wat doe je als er complicaties optreden of als er nazorg nodig is? We weten niet precies wat er tijdens de operatie met die patiënt is gebeurd. Dat maakt het erg ingewikkeld."
Jongen bevestigt dat er afgelopen september is gesproken met het universiteitsziekenhuis in Aken om eventueel Limburgse operaties over te nemen. Deze gesprekken leidden uiteindelijk tot niets, omdat de ziekenhuizen in het najaar van 2021 te maken kregen met de vierde coronagolf.