Nieuw aanknopingspunt in de cold case-zaak Marjo Winkens?

Marjo Winkens is al bijna 47 jaar vermist. © Politie
De Haagse oud-rechercheur Peter Staal denkt nieuwe aanwijzingen te hebben waar het lichaam van de in 1975 verdwenen Marjo Winkens uit Schimmert ligt.
De oplossing van deze zaak zou volgens Staal in Den Haag liggen. Hij baseert zich daarbij op informatie van een informant, vertelde hij maandagavond in RTL Boulevard.

Nog in leven

"Een van de daders zou in een koffiehuis hebben gezeten en zou gebeld zijn door de man die op de kermis werkte. Hij vertelde dat er hier lekkere meiden rondliepen. Toen hebben ze Marjo die nacht van haar bromfiets af gereden, is ze verkracht en vermoord. Dat is het verhaal van iemand die dit mij verteld heeft", aldus Staal tegen RTL Boulevard. Staal zegt dat één van die twee nog in leven is. Hij zou volgens de oud-rechercheur kunnen weten waar Winkens begraven is.

Op de bromfiets

Het is 1 september 1975 als Marjo - destijds 17 jaar oud - een bezoekje brengt aan de Sint Rosa-kermis in Sittard. Ze duikt met haar vriendin de kroeg in en mist de laatste bus naar huis. Marjo leent de brommer van de moeder van haar vriendin en rijdt richting Schimmert. Haar bromfiets wordt later gevonden tussen Spaubeek en Schimmert. Ook haar kleren en bromfietshelm worden aangetroffen tussen Reuver en Swalmen, maar van Marjo ontbreekt ieder spoor.
Sindsdien zijn er meerdere zoektochten geweest. In 2019 doen politie en justitie een nieuwe poging om haar te vinden door een bosperceel in Beesel af te graven nadat ze een 'interessante tip' ontvangen. Zelfs april dit jaar is er naar Marjo gezocht in een bosgebied in Ulestraten, maar opnieuw zonder resultaat.

Marjo is nooit vergeten

Op de website van de politie staat Marjo nog op de lijst met vermiste personen. Ze zou nu 64 jaar oud zijn. Staal is vastberaden om haar lichaam te vinden en denkt dus dat het antwoord in Den Haag ligt. De zaak is inmiddels verjaard en dat betekent dat niemand hiervoor strafrechtelijk vervolgd kan worden.
Het Openbaar Ministerie (OM) én de politie hechten grote waarde aan het oplossen van deze cold case-zaak. Dat gevoel herkent de oud-rechercheur, want nabestaanden hebben recht op antwoorden. "Al zou die alleen maar contact opnemen om de plek aan te wijzen waar Marjo begraven is. Want ze is begraven", stelt Staal.