Penn: 'We moeten buurtgenoten Gino helpen'

Bloemen en knuffels voor het huis van Gino in Maastricht © Jean-Pierre Geusens
Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht wil de buurtgenoten van de 9-jarige Gino van der Straeten helpen en steun bieden. "Als mensen woensdag naar de stille tocht in Kerkrade willen, kunnen we misschien iets organiseren. Want veel mensen hebben geen eigen vervoer."
Volgens Penn zouden buurtgenoten graag iets in Maastricht willen doen. "We gaan kijken of de familie dat goed vindt."

Bekend gezicht

Gino speelde vaak buiten en was een bekend gezicht op de Gildenweg in de oude arbeiderswijk in de Limburgse hoofdstad. Hij woonde er alleen met zijn moeder. Die kon door haar ziekte niet meer voor hem zorgen, zodat de jongen een kleine twee weken geleden ging logeren bij een oudere zus van hem in Kerkrade. Om nooit meer terug naar zijn huis in Maastricht te komen.

'Iedereen hielp mee'

De mensen in zijn wijk missen zijn bekende gezicht. "Hij betekent heel veel voor de mensen hier", zei Penn. "Iedereen hielp mee om hem op te voeden. Dit is een hele hechte buurt met een groot saamhorigheidsgevoel."

Niet zomaar laten verdwijnen

Gino kwam volgens haar elke woensdag spelen in het buurtgebouw. "Dat merk je ook aan de mensen: Gino is van hier. Ze hebben het gevoel dat het zich ergens anders afspeelt. Er is veel behoefte om hem niet zomaar te laten verdwijnen. We kijken of we kunnen helpen. Maar het verdriet kun je niet zomaar wegnemen."
L1 zendt woensdagavond de stille tocht in Kerkrade ter nagedachtenis van Gino van der Straeten rechtstreeks op televisie uit. De stille tocht is ook te volgen via 1Limburg.nl. De uitzending start om 19.25 uur.