Landgraafse prins carnaval nu één jaar priester

Priester Danny_Horsch © L1
De Landgraafse ex-prins carnaval en liefhebber van motorrijden Danny Horsch (38) is nu een jaar priester in Horst aan de Maas. Hij noemt zijn eerste jaar een rollercoaster. Maar twijfel over zijn roeping heeft hij nooit.
Eén jaar geleden is het dat hij als priester werd gewijd. Dat is op zichzelf al bijzonder in een tijd dat het seminarie vooral bevolkt wordt door toekomstige priesters uit India, Sri Lanka en Zuid-Amerika. Veel navolging krijgt Danny Horsch dan ook niet. En ook de kerken lopen almaar leger.

Priester in het café

Zelf heeft hij niet de illusie daar snel een kentering in te kunnen brengen. "Ik heb bij mijn aantreden gezegd dat ik onder de mensen wil zijn. En dat doe ik ook. Je ziet me dan ook regelmatig in het café, een eetgelegenheid of tijdens carnaval in de soos. Ik denk dat dat kansen biedt, maar je moet niet verwachten dat mensen dan een week later ook in de kerk zitten. Dat is iets dat vanuit henzelf moet komen.

Drukke dagen

Als jonge Limburgse priester met een voorliefde voor motorrijden, is hij een vreemde eend in de bijt. Maar Horsch voelt zich prima op zijn plek in zijn nieuwe rol. "Al is het soms ook moeilijk. Je hebt dagen dat je 's ochtends een doopsel hebt of een huwelijk, vervolgens vormselgesprekken op scholen voert en 's middags weer op bezoek bent bij een zieke. En natuurlijk ook de nodige uitvaarten, zeker in de coronatijd. Dat hakt er soms wel in. Zeker omdat je na een drukke dag ook gewoon nog zelf moet koken, wassen en strijken. En 's avonds is er nog de avondmis en misschien nog een gesprek over een huwelijk of doopsel."

21 parochies

Voor Horsch waren er vooral veel eerste keren afgelopen jaar. "Je moet zelf in dat diepe springen en het doen. Daar heb je soms ook wel hulp bij nodig. Niet alleen van boven, maar ook van mensen die het al eens eerder hebben gedaan. Als kapelaan bedien ik nu 21 parochies met 19 actieve kerken. Ik ben soms blij als ik de naam van de parochie en de koster onthoud. Het is lastig om overal een band op de bouwen."

Pinksteren

Op Pinkstermaandag zaten er zo'n vijftien gelovigen in de kerk tijdens de mis in Tienray. Bijzonder weinig voor een christelijke feestdag. Pinksteren is het feest van de Heilige Geest. Er wordt gevierd dat die neerstreek op aarde en Gods woord deed weerklinken. Of die weerklank anno 2022 nog aankomt, is de vraag. Horsch: "De Geest waait waar die wil, maar hij moet wel vrijwillig aangenomen worden."