Rouwverwerking bij kinderen in zaak Gino: 'Goed luisteren'

Bloemen bij het ouderlijk huis van Gino © L1 (Joop Aerdts)
Het nieuws over de vermissing en de dood van de 9-jarige Gino houdt veel mensen al dagen in zijn greep. Het drama is voor volwassenen al amper te bevatten, laat staan voor kinderen. Zij zitten ook met veel vragen.
"Kinderen kunnen emoties of boosheid laten zien. Het is belangrijk dat hier ruimte voor is", zegt pedagoog en onderwijsdeskundige Ingeborg Dijkstra.

Voorbereiding school

De pedagoog heeft op Twitter een bericht geplaatst dat het team van de school, waar zij werkt, zich ook voorbereidt op de rouwverwerking bij de kinderen. Vooral omdat veel van haar basisschoolleerlingen Gino kenden. "Kinderen hebben bij dit soort gebeurtenissen baat bij gewone routine, dus gewoon naar school", zegt ze. "Natuurlijk zal er eerst stil worden gestaan bij de dood van de jongen."

Goed luisteren

Volgens Dijkstra hebben kinderen in dit soort gevallen veel vragen. "En die kunnen soms heel praktisch zijn. Kinderen vragen zich in dit soort gevallen af of hij bijvoorbeeld in een grote of een kleine kist gaat. Dat is niet kil. Kinderen kunnen gewoon feitelijke vragen stellen. Daarom is het belangrijk om goed naar ze te luisteren."

Vermissingszaak

Gino werd woensdagavond voor het laatst gezien op een voetbalveldje in Kerkrade waar hij met enkele andere kinderen voetbalde. Sindsdien werd hij vermist. Gino logeerde sinds een week bij een oudere zus in Kerkrade, omdat zijn moeder in Maastricht ziek is en hij daar niet kon blijven. Na zijn verdwijnen sloeg de politie groot alarm. Honderden mensen hebben dagen naar hem gezocht in Kerkrade en Landgraaf, waar een step werd gevonden die veel op die van hem leek. Op aanwijzing van de verdachte werd het lichaam van Gino zaterdagochtend gevonden achter een uitgebrande woning in Geleen. De verdachte was vlak daarvoor aangehouden.

Rechter

Het gaat om de 22-jarige Donny M. Hij wordt naast betrokkenheid bij de dood van het jongetje ook verdacht van ontvoering van Gino. De verdachte wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commisaris.