'Duitse ziekenhuizen kunnen inhaalzorg deels overnemen'

Stockfoto © iStock
De ruim 300 ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kunnen op grote schaal bijdragen om de lange wachtlijsten in Nederland weg te werken.
Dat zegt Alex Friedrich, de bestuursvoorzitter van het academische ziekenhuis in Münster - waar al eerder Nederlandse patiënten werden behandeld - tegen de NOS.

Cijfers Zorgautoriteit

Het aanbod komt kort na de zoveelste somber stemmende cijfers in de maandelijkse Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De wachtlijsten nemen niet af. In april wachtten 100.000 tot 120.000 patiënten al maanden op een operatie. Dat is sindsdien niet veranderd. Een snelle oplossing vanuit de eigen zorgsector is niet in zicht.

Ziekteverzuim en personeelsverloop

Duizenden Limburgers staan nog steeds op een wachtlijst doordat het de Limburgse ziekenhuizen nauwelijks lukt om de berg aan inhaalzorg te verkleinen. Door ziekteverzuim en personeelsverloop blijven de wachtlijsten in Zuid-Limburg twee keer hoger dan voorheen.
Ook privéklinieken zijn geen alternatief meer om patiënten op een wachtlijst te helpen. Instellingen zoals de Maastrichtse Annadal-kliniek hebben hun behandelplafond.