Bijenoase van de baan: 'Onvoldoende financiële middelen'

Foto ter illustratie © iStock
De plannen om een 'bijenoase' te realiseren in Sittard-Geleen zijn van de baan. De stad heeft te weinig financiële middelen om het plan uit te voeren.
Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan GroenLinks-raadslid Gitane Dumernit, die vragen had gesteld over de voortgang van het project.

Motie Blije Bij

De plannen van Sittard-Geleen vloeien voort uit een motie, die op 11 november 2021 is aangenomen. Daarin stond onder meer dat het stadsbestuur moest kijken of er gebieden voor handen waren waar bloemen en planten konden worden gezaaid voor bijen. Later is het idee ontstaan om een 'bijenoase' te creëren. De gemeente heeft IVN Limburg daarop verzocht een projectvoorstel op te stellen.

Geen geld

'De voorgestelde aanpak voorzag onder meer in het - gedurende meerdere jaren - inrichten van pilotgebieden, het monitoren van de effecten, het organiseren van werksessies met vrijwilligers en professionals én het aanpassen van de beheerbestekken', schrijft het college van B & W in de brief. Volgens het stadsbestuur is er geen geld beschikbaar om het project uit te voeren.

Motie uitgevoerd

Het college laat verder weten dat de motie en het project bijenoase los van elkaar staan. 'De motie wordt onverminderd tot uitvoering gebracht. We hebben we niet stil gezeten om Sittard-Geleen binnen onze reguliere werkzaamheden bijvriendelijker in te richten.' Zo zijn er bloemenweides ingezaaid en groenstroken bijvriendelijk ingericht.

Bijvriendelijk

Sittard-Geleen is niet de enige gemeente die inzet op een bijvriendelijke stad. Ook in Maastricht proberen ze het de bijen te behagen. Het CNME doet dit bijvoorbeeld op de Groene Loper boven de A2-tunnel. Dit project - dat het Bijensnoer heet - heeft vorig jaar een subsidie gekregen.
💬 WhatsApp ons!
Tip voor de redactie? Stuur je bericht via WhatsApp of naar redactie@1limburg.nl. Ook voor het doorgeven van fouten in onze berichten.