'Gino-verdachte' eerder veroordeeld voor kindermisbruik

Onderzoek in Geleen, waar de verdachte van de ontvoering van Gino is aangehouden. © Orange Media
De zaak van de vermiste en later gedode Gino (9) is niet het eerste dossier waarin de naam van Donny M. (22) opduikt als verdachte. Hij is in 2017 al veroordeeld voor het misbruiken en mishandelen van twee jongetjes in Sittard.
Dat blijkt uit stukken in handen van L1 en gesprekken met betrokken partijen. Phil Boonen, advocaat van één van de slachtoffers, bevestigt de veroordeling.

Gino verdwenen

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Donny in zijn woning in Geleen gearresteerd op verdenking van het ontvoeren en doden van Gino. De negenjarige jongen verdween woensdagavond in Kerkrade, nadat hij zich met andere kinderen had vermaakt in een speeltuin aan de Zonstraat.

Plek aangewezen

Na zijn arrestatie wees verdachte Donny de politie op de plek waar Gino lag. Daar, achter woningen in de Geleense Opbraakstraat, vonden agenten het lichaam van het jongetje. Het is niet duidelijk of Donny heeft bekend dat hij Gino om het leven heeft gebracht. Advocaten Sjanneke de Crom en Maikel Horsch laten weten de komende drie weken niet op vragen in te gaan.

Twee slachtoffers

L1 onthulde eerder al dat Donny een bekende is van politie en justitie. Dit werd zaterdagmiddag tijdens een persconferentie van de politie bevestigd. Uit gerechtelijke documenten blijkt bovendien dat de verdachte een verleden heeft met minderjarige slachtoffers. Op 28 juni 2017 heeft de toen 17-jarige Donny twee jongetjes in Sittard bedreigd, mishandeld en zeker één van hen ook misbruikt. Dat bevestigt ook de moeder van een van de jongens.

Veroordeling

In december van dat jaar veroordeelde de rechter in Maastricht M. tot bijna vijf maanden jeugddetentie en daarbovenop klinische behandeling bij de Catamaran in Eindhoven, een instelling die geestelijke gezondheidszorg biedt aan jongeren tot 23 jaar oud.

Geen jeugdinrichting

Er hing Donny destijds ook een plaatsing voor drie jaar in een jeugdinrichting boven het hoofd, maar die maatregel werd voorwaardelijk opgelegd. Later zou hij de politie vaker op zijn pad vinden voor bijvoorbeeld rijden zonder rijbewijs. Dinsdag of woensdag wordt de jonge twintiger voorgeleid aan de onderzoeksrechter in de zaak Gino.
De zussen van Gino waren aanwezig bij een emotionele herdenkingsbijeenkomst in Kerkrade. © L1