Gino van der Straeten op verschillende plekken herdacht

Bloemen en knuffels bij de plek waar het lichaam van Gino is gevonden © Track '88
De verslagenheid over de fatale ontvoering van de negenjarige Gino van der Straeten komt op verschillende plekken en verschillende manieren tot uiting.
Bij Gino's ouderlijk huis in Maastricht, bij het speeltuintje waar hij verdween in Kerkrade en de vindplaats van zijn lichaam in Geleen worden meer en meer bloemen, kaarsjes en knuffelberen achtergelaten.

Geleen

Sociaal werk houdt in Geleen de vinger aan de pols in de wijk waar Gino werd gevonden. Zijn lichaam lag niet ver van het appartement waar verdachte Donny M. woonde en werd aangehouden. Na zijn aanhouding wees M. de politie waar het lichaam lag. De schok in de buurt is groot. "We kijken wat we kunnen organiseren voor mensen die hun verhaal kwijt willen. Dat zal waarschijnlijk de eerste behoefte zijn. Er is veel verdriet. Ontzetting zelfs", zegt manager sociaal werk Suzan Eerkens.

Spelen op straat

Verdriet en onbegrip heersen ook in de Maastrichtse straat waar Gino woonde bij zijn moeder. De buurt is verslagen. "We zagen hem vaak buiten spelen", vertelt een buurtbewoner aangeslagen. De nabestaanden van Gino lieten zaterdagavond weten vooral behoefte te hebben aan rust.

Drempels

De plannen voor een herdenkingstocht woensdagavond in Kerkrade krijgen ook steeds meer vorm. Al is daar volgens initiatiefneemster Ramona Nyqvist wel nog overleg voor nodig. "We hebben hierover nog overleg met de politie en de gemeente", zegt ze. "We moeten nog afspreken hoe laat we vertrekken en wat de route is.Er rijden enkele getunede auto's mee, die laag op de weg liggen. Drempels kunnen dan een probleem zijn. Of er moeten voorzieningen worden getroffen zodat ze toch over de drempels kunnen."

Knuffels

Bij het speeltuintje in Kerkrade liggen inmiddels ook twee knuffels van Gino zelf. De familie van de jongen heeft het wit-bruine aapje en de groengele kikker daar zaterdagavond neergezet.

Zeiltje

Eygelshovenaar Alex Oosterhof heeft zich inmiddels ontfermd over de herdenkingsplaats. Eerder was hij een van de vrijwilligers bij de zoekacties. Met een plastic zeil beschermt hij de bloemenzee tegen de regen, en ook de knuffels zijn ingepakt."De familie wil de knuffels bewaren", legt hij uit, terwijl hij het zeil even optilt om ruimte maken voor weer nieuwe knuffels. Twee kleine kinderen leggen de pluche beertjes neer, een meisje draait zich nog eens om zodat ze haar geschenk aan Gino nog een keertje als afscheid kan strelen.
"Er liggen nu rond 13:00 uur al twee keer zoveel bloemen, kaarsen en knuffels als zaterdagavond", gaat hij verder. "Mensen blijven komen", aldus Alex.