Zaak Gino: hoe ga je als school hiermee om?

Foto van Gino van der Straeten bij een gedenkplek. © L1
Slachtofferhulp Nederland is dinsdag op de basisschool waar de ontvoerde en uiteindelijk overleden Gino van der Straeten (9) les kreeg. Leerlingen en leerkrachten van basisschool Sint Oda in Maastricht worden begeleid om alle gebeurtenissen van afgelopen dagen te verwerken.
"We gaan vooral het docententeam ondersteunen met het bespreekbaar maken van dit onderwerp", legt Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland uit.

'Verwerken op je eigen manier'

Heerkens: "Het is belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. En de leerkrachten spelen hierin een belangrijke rol. Slachtofferhulp helpt de school hoe alle leerlingen de ruimte kunnen krijgen om het op hun eigen manier te verwerken." Slachtofferhulp was al tijdens de vermissing van Gino betrokken bij de school.

Normale reacties op een abnormale geburtenis

Dinsdag zullen allerlei soorten emoties als boosheid en verdriet zich voordoen. Volgens Heerkens is het belangrijk om hier ruimte aan te bieden en te benomen dat het goed is om je zo te voelen. "Kinderen verwerken het op de eigen manier. Door bijvoorbeeld een spel of het maken van tekeningen komen allerlei reacties naar boven. Laat dat vooral gebeuren."

Orde in chaos

De nabestaanden worden bijgestaan door zogenoemde casemanagers. "Zij brengen eigenlijk orde in de chaos. Zij weten precies wat er op hen afkomt bij dit soort vreselijke gebeurtenissen. Het is aan de casemanagers om zaken te prioriteren. Daarnaast is er natuurlijk ruimte voor emotionele begeleiding. Deze mensen zijn vanaf het allereerste begin betrokken tot en met het laatste vonnis in de zaak. Dat kan dus jaren duren."

Mediadruk

Een zaak als deze brengt vanzelfsprekend veel media-aandacht met zich mee: "Bij Slachtofferhulp hebben we een speciaal team 'Namens de familie' die dus het woord kan voeren." Ook de nabestaanden van Gino hebben hulp gekregen van een professionele woordvoerder.
L1 zendt woensdagavond de stille tocht in Kerkrade ter nagedachtenis van Gino van der Straeten rechtstreeks op televisie uit. De stille tocht is ook te volgen via 1Limburg.nl. De uitzending start om 19.25 uur.