Collectieve boerderij zorgt voor meer dan eten alleen

Aan het werk op de collectieve akkers van Harteveldt © Bie Os
Een gezamenlijke boerderij op de grens van Sittard en Geleen moet de deelnemers niet alleen voorzien van duurzaam eten, maar ook van sociale cohesie.
Met dat idee begon initiatiefnemer Sander Hoen met zijn coöperatieve boerderij Harteveldt.

Delen

"Het doel is niet alleen om gezonder te eten maar ook om een nieuwe gemeenschap te creëren van mensen die elkaar nog niet kennen en toch een gemeenschappelijke waarde met elkaar delen." Eerder werden ook in Weert en Venlo al vergelijkbare coöperatieve boerderijen op poten gezet.

Kosten

Ruim 125 huishoudens hebben zich aangemeld bij Harteveldt. Met een eenmalige inleg van duizend euro gevolgd door een wekelijkse contributie worden leden mede-eigenaar. Uiteindelijk delen de leden samen in de oogst van de duurzame groenten die ze zelf verbouwen. Op twee percelen beschikt Harteveldt over anderhalve hectare grond.

Professionele boer

Het duurzaam en biologisch verbouwen van zo’n 40 soorten groenten gaat in samenwerking met een professionele boer, de enige betaalde kracht. Boer Glenn Coenen is verantwoordelijk voor de teelt op het land en stuurt de leden aan. "We hebben een whatsapp-groep waarin ik een beroep kan doen op de hulp van leden en vrijwilligers", zegt Coenen. "Vooralsnog is er altijd genoeg mankracht op de been om de klus te klaren."

Samen

De leden ervaren de samenwerking als uiterst prettig. "Het fijne eraan is dat we het samen doen", vertelt Laura Haagmans, die onlangs lid werd van Harteveldt. "Als ik bijvoorbeeld niet kan helpen, is er altijd wel een ander. Je staat er niet alleen voor."

Ledenstop

Dat het met de betrokkenheid wel snor zit, blijkt ook op de eerste algemene ledenvergadering. Ruim honderd mensen kwamen opdraven. En de interesse is nog altijd groot. "Mogelijk moeten we binnenkort al een ledenstop doorvoeren, want we hebben maar plek voor 150 huishoudens", zegt Hoen.

Mezenkastjes

De ambitie van Harteveldt reikt overigens verder dan die 150 huishoudens. "We hopen over twee jaar te gaan uitbreiden als het landschapspark Middengebied-Oost hier ontwikkeld wordt”, gaat Hoen verder. Ook liggen er plannen om basisscholen te betrekken bij Harteveldt. "We kunnen met kinderen op een creatieve manier aan de slag om bijvoorbeeld mezenhuisjes in elkaar te gaan zetten. Die vogeltjes zorgen er vervolgens voor dat de rupsen uit de sla worden gehaald. Zo kunnen we ook nog eens educatief jongeren bereiken om ze bewust te maken van hun eigen voedsel."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!