Kunstenaar André Wiehager (55) overleden

André Wiehager, 1966 - 2022 © L1
Beeldend kunstenaar André Wiehager is overleden. De kunstenaar die momenteel een overzichtstentoonstelling heeft in Museum van Bommel van Dam in Venlo was al geruime tijd ziek. Hij is 55 jaar oud geworden.
De tentoonstelling draagt de titel See You In Heaven. Een titel die vooruitwees naar het naderende einde, naar ook gewoon een titel van een kunstwerk dat Wiehager al jaren voor zijn fatale diagnose schilderde.

Betekenis pas later

Volgens Wiehager laat het precies zien wat kunst zo sterk maakt. Betekenis van kunstwerken komt pas achteraf tot stand. In dit geval paste de titel precies op de huidige situatie en kreeg die betekenis door de naderende dood. Filmmaker Jedrek Nadobnik maakte de documentaire 'Extase' die in mei te zien was op L1 TV.

Prostaatkanker

In 2018 kreeg de in Duitsland geboren en in Tegelen opgegroeide kunstenaar de diagnose prostaatkanker met uitzaaiingen. De ziekte was al twee of drie jaar aan de gang en niet meer te genezen. Hij besefte het belang van tijd door de diagnose. ‘Nu doet het er echt toe, wat je met je tijd doet. Dat doet er altijd toe, maar nu nog veel meer.’

Maanden in ziekenhuis

In de aanloop naar de expositie in Museum van Bommel van Dam werd het nog spannend of Wiehager de opening nog wel zou halen. Na een aantal maanden in het ziekenhuis begin dit jaar was hij net voor de opening weer voldoende opgeknapt. Hij klampte zich vast aan de laatste behandelingen die zijn leven konden verlengen. Niet alleen vanwege de tentoonstelling maar meer nog om de geboorte van zijn eerste kleinkind nog mee te kunnen maken.
Pinkstermaandag is de laatste dag dat de overzichtstentoonstelling met werk van Wiehager is te zien in het museum.