Verdachte zaak Gino bekende van politie en justitie

Politie-onderzoek bij het lichaam dat zaterdagmorgen werd gevonden © Orange Media
De 22-jarige man die in de nacht van vrijdag op zaterdag is opgepakt in de vermissingszaak rond Gino van der Straeten (9) is bekend bij politie en justitie.
De politie doet verder geen uitspraken over de achtergrond van de verdachte of om welke feiten het gaat. De verdachte is gearresteerd voor ontvoering en mogelijke betrokkenheid bij de dood van Gino. Hij wordt komende week voorgeleid aan de rechter-commisaris.

Persconferentie

Het lichaam dat in Geleen is gevonden, is van de sinds woensdag vermiste jongen. Dat heeft de politie bevestigd bij een persconferentie over de vermissingszaak.
De persconferentie is hier terug te kijken.

Lichaam Gino

"We hebben samen met de familie en heel veel vrijwilligers met man en macht gezocht", zegt Xander Beenhakkers van de politie. "Dat heeft ertoe geleid dat we vrijdagmiddag een verdachte in beeld kregen. Op aanwijzing van de verdachte hebben we het lichaam van Gino gevonden."

Rechter-commisaris

Hoewel de politie de verdachte vrijdagmiddag al in het vizier had, is de man in de nacht opgepakt. Het zou gaan om Donny M., zo blijkt uit onderzoek van L1. Over de Geleendenaar kan plaatsvervangend hoofdofficier Henk van der Meijden niks zeggen. "De verdachte zit in beperkingen om het onderzoek zo objectief mogelijk plaats te laten vinden", zegt hij. "Ik kan alleen zeggen dat de verdachte volgende week wordt voorgeleid aan de rechter-commisaris."

Speeltuin

De jongen, die eigenlijk in Maastricht woont, verdween woensdagavond uit een speeltuintje aan de Zonstraat in Kerkrade. Donderdagavond werd in Landgraaf een stepje gevonden dat lijkt op de autoped van Gino. Ook werden vrijdagavond kleren gevonden die mogelijk iets met de zaak te maken hebben.

Lichaam

Zaterdagochtend is in Geleen een lichaam gevonden bij een huis aan de Opbraakstraat in de buurt Landgraaf, een relatief jong gedeelte van stadsdeel Lindenheuvel. De politie hield er al 'ernstig rekening mee' dat het om de vermiste jongen zou gaan. Dat wordt nu dus bevestigd.

Klap voor gemeenschap

"Het is een klap voor de gemeenschap en de politiemensen die de afgelopen dagen naar Gino hebben gezocht. En dat kreeg vandaag een wrange wending in Geleen", zegt burgemeester Petra Dassen van Kerkrade

Intens bitter

"We vreesden de afgelopen dagen al het meest zwarte scenario", zegt burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen. "Intens bitter is het dan het lichaam in onze Geleense gemeenschap is gevonden. Dit heeft een grote schok teweeg gebracht in de Geleense gemeenschap."

Verslagenheid

De afgelopen dagen hebben veel mensen gezocht naar de jongen. Vrijwilligers die in Kerkrade en Landgraaf hebben gezocht naar de vermiste Gino van der Straeten reageren onthutst op de vondst van een lichaam, zaterdagochtend in Geleen.

Foto's op social media

Op social media gaan foto's en namen rond van de mogelijke verdachte. De politie meldt op Twitter dat het in deze gevallen niet om de opgepakte verdachte gaat. 'Wij verzoeken dringend om deze beelden te verwijderen en niet te delen', schrijft de politie.