Verslagenheid bij vrijwilligers Gino-zoekacties

Vrijwilligers van Phoenix4kids bij de vindplaats van het lichaam in Geleen © ANP
Vrijwilligers die in Kerkrade en Landgraaf hebben gezocht naar de vermiste Gino van der Straeten reageren onthutst op de vondst van een lichaam, zaterdagochtend in Geleen.
Hoewel het onderzoek nog gaande is, houdt de politie er 'ernstig rekening mee' dat het om de negenjarige jongen gaat.

Berenbos

"Vreselijk dit", zegt Cinthia Geurtz (45) uit Heerlen. "Je zoekt met een groot team in het bos in de hoop hem levend terug te vinden. Dit komt hard aan." Geurtz en haar partner Jurgen Habets (49) hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag nog tot omstreeks 01.30 gezocht in het Berenbos in Kerkrade. Dit natuurgebied met speeltuin ligt tussen de plek waar Gino woensdag verdween, en waar vrijdagavond 'spullen' werden gevonden.

Brunsummerheide

Het stel uit Heerlen was van plan om met een groep anderen zaterdag verder te gaan zoeken naar de jongen op de Brunssummerheide. In dat natuurgebied werd in 1998 het levenloze lichaam van de 11-jarige Nicky Verstappen gevonden. Een step die in de zoektocht naar Gino werd aangetroffen, lag volgens de amateurspeurders 'op enkele honderden meters afstand' van dat gebied. "We waren daarheen onderweg toen we hoorden dat een lichaam in Geleen is gevonden", vertelt Geurtz. Samen met haar partner is ze toen direct naar Geleen gegaan.

Motorclub

Ook leden van de motorclub Phoenix4kids hielpen met zoeken. Ze staan zaterdagmiddag met hun hesjes aan op een grasveld, vlakbij de plek waar de politie een lichaam vond. Tot 4:30 uur zochten ze op verschillende plekken in Kerkrade naar Gino, vertelt Mandy Kalsbeek (40) uit Heerlen. "We zijn hier om de familie te ondersteunen. Er heerst bij ons vooral verslagenheid en verdriet", vertelt ze.
De club heeft vaker initiatieven om kinderen in nood te helpen. Ook twee leden uit Friesland deden mee aan de zoektocht. "We kwamen gisteren uit Drachten om te helpen zoeken", vertelt Tabitha Blijenburg (40) uit Drachten. "Nu staan we hier om de familie te steunen."
De familie wacht de identificatie van het lichaam af alvorens met een reactie te komen, zo laat een woordvoerster van de familie weten.