Gedeputeerde: 'Businesscase MAA goed te doen'

Archieffoto © Istock
Gedeputeerde Stephan Satijn (VVD) denkt dat het prima mogelijk is om voor 31 december een businesscase te maken voor Maastricht Aachen Airport (MAA) aan de hand van de strikte voorwaarden van het Limburgs Parlement.
"Maar ik kan geen garantie geven op succes. Want we zijn ook afhankelijk van andere partijen”, aldus Satijn.

Voorwaarden

Het Limburgs Parlement stemde vrijdag met 27 tegen 17 stemmen in met het open houden van MAA. Daaraan is wel de voorwaarde verbonden dat het provinciebestuur voor het einde van het jaar met een uitgewerkt businessplan komt. Onderdeel daarvan moet zijn dat het aantal mensen met ernstige geluidsoverlast in fases verder omlaag gaat en dat er een royaal omgevingsfonds komt om de overlast zoveel mogelijk te beperken door (extra) isolatie of de uitkoop van woningen.

Partner

Andere zaken die in het businessplan geregeld moeten worden, zijn het steviger inzetten op het gebruik van minder lawaaiige toestellen en het vinden van een goede samenwerkingspartner, bijvoorbeeld Schiphol. Ook verduurzaming moet er een prominent onderdeel van uitmaken. Net als het uitgangspunt dat de provincie Limburg niet meer de enige aandeelhouder is.

Sluiting als stok

Als stok achter de deur nam het Limburgs Parlement met 29 tegen 16 stemmen een motie van Forum voor Democratie (FvD) aan dat als de businesscase als ontoereikend wordt beoordeeld, dat dan per direct meteen over sluiting van MAA wordt gestemd. Tegen de motie stemden CDA, PVV en Lokaal-Limburg.

Consequenties

De PVV wilde zich niet vooraf vastleggen op de consequenties van zo’n scenario. PVV-statenlid Roel van Bijnen stelt dat hij dan ook zou willen weten waarom zaken eventueel niet zijn gelukt. Tegelijk verklaarde hij vertrouwen te hebben in het realiseren van de strikte voorwaarden.

Waardeloos werk

VVD en SVL steunden de motie van de FvD wel, ook al hadden zij met CDA, PVV en Lokaal-Limburg die voorwaarden geformuleerd. VVD-statenlid Teun Heldens stelde dat wat hem betreft eerst moet gekeken worden naar het oplossen van eventuele problemen.“Maar de grens ligt voor ons bij het leveren van waardeloos werk. Als dat het geval zou zijn, moeten we opnieuw stemmen over MAA”, zo Heldens.
Marcel Thewissen van SVL vond dan weer dat als er echt sprake zou zijn van waardeloos handelen, er eigenlijk niet opnieuw gestemd zou moeten worden over MAA maar over het vertrouwen in het provinciebestuur.