Kandidaat-wethouders Leudal voorgedragen

Het gemeentehuis van Leudal in Heythuysen © Gemeente Leudal
De coalitiepartijen van de gemeente Leudal hebben vier kandidaat-wethouders voorgedragen, laten zij vrijdag weten. De helft van de wethouders maakt plaats voor nieuwkomers.
Het gaat om nieuwe wethouders Huub van Helden (CDA) en Heleen Wijers-Van der Linden (Samen Verder). Robert Martens (D66) en Michel Graef (Samen Verder) zetten hun werkzaamheden voort.

Breedgedragen akkoord

De onderhandelingen in Leudal startten in april, waarbij gestreefd werd naar een breedgedragen akkoord. Daarom werden ook andere partijen en lokale organisaties de mogelijkheid geboden hun speerpunten te delen.
"We hebben het vertrouwen dat we ieder vanuit zijn eigen kennis, ervaring en overtuiging van betekenis gaan zijn voor de inwoners en gemeente Leudal", laat kandidaat-wethouder Graef weten. "Ook hopen we op een constructieve samenwerking met alle partijen in de gemeenteraad om uitvoering te kunnen geven aan het coalitieakkoord."

Alsnog wethouder

D66'er Martens liet in maart weten dat hij wel zijn rol als wethouder zou willen voortzetten maar niet als gemeenteraadslid te willen dienen. Hij gaf aan het niet te zien zitten om zijn opvolger te moeten gaan controleren. Hoewel hij op plek zes op de lijst stond, kreeg hij met voorkeursstemmen alsnog een zetel. Die besloot hij dan ook niet aan te nemen.

Benoeming

Samen zijn partijen CDA, D66 en Samen Verder goed voor 17 van de 25 raadszetels. De officiële benoeming van de vier kandidaten vindt dinsdag 14 juni tijdens de raadsvergadering plaats. Wijers-Van der Linden wordt de eerste vrouwelijke wethouder van Leudal.
"Het coalitieakkoord zal in de loop van komende week worden gepubliceerd," aldus het persbericht van de gemeente Leudal.