Ook laatste bezetters Sterrebos bij VDL NedCar vrijuit

De bezetters van het bos bij VDL Nedcar bij Born © Orange Media
Ook de laatste vier activisten die vanwege deelname aan de bezetting van het Sterrebos bij autofabriek VDL NedCar in Bron voor de rechter moesten verschijnen, gaan vrijuit.
Dat bleek vrijdagochtend tijdens een zitting van de politierechter.
Het bos in Born werd op 28 januari bezet en op 8 februari ontruimd. De bezetters probeerden vergeefs de kap van het bos voor uitbreiding van VDL Nedcar te verhinderen.

Eerdere verdachten werden vrijgesproken

Een 44-jarige man die werd verdacht van het stelen van een bordje met opschrift 'verboden toegang' werd vrijgesproken. Dat gold ook voor een 60-jarige man die zich op verboden gebied bevond en zich niet zou hebben gehouden aan aanwijzingen van een agent.

Dreigend en gevaarlijk rijgedrag

Een derde verdachte, een 62-jarige man, kreeg geen straf, hoewel de politierechter bewezen achtte dat hij dreigend met een houten protestbord op een agent afliep. Een vierde zaak tegen een 58-jarige actievoerder werd geseponeerd wegen gebrek aan bewijs. Deze verdachte zou volgens het OM met gevaarlijk rijgedrag bewakers van het bos in gevaar hebben gebracht.

Recht van demonstratie en vrijheid van menigsuiting

Eerder stonden 45 bezetters terecht voor de kantonrechter. Tegen 41 van hen legde een rechter geen straf op omdat het recht van demonstratie en vrijheid van meningsuiting volgens haar zwaarder wegen dan het belang van VDL NedCar. Vier andere verdachten kregen eerder van een andere kantonrechter wel geldboetes opgelegd.