Prinses Beatrix bezoekt 'haar' lezing in Maastricht

Prinses Beatrix luistert naar de lezing in Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Prinses Beatrix is vrijdagmiddag in Maastricht aangekomen voor de Prinses Beatrix-lezing. Deze lezing wordt gehouden ter ere van de dertigste verjaardag van het Verdrag van Maastricht.
Met dit verdrag werd de Europese Unie opgericht en is de basis gelegd voor de invoering van de euro.

Betrokkenheid

De lezing is vernoemd naar prinses Beatrix ter ere van de betrokkenheid van de voormalige koningin bij het Europese integratieproces. “Bij de Eurotop in 1991 in Maastricht verklaarde ze haar hoofd op de Nederlandse gulden op te offeren voor een gemeenschappelijke Europese munt. En daarmee heeft ze bijgedragen aan het succes van de Eurotop”, zegt mede-initiatiefnemer Mathieu Segers, hoogleraar Europese Integratie aan de Universiteit Maastricht.

Voormalig Franse minister

De allereerste lezing wordt verzorgd door Élisabeth Guigou, voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk. Zij was destijds nauw betrokken bij de onderhandelingen die hebben geleid tot het Verdrag van Maastricht. Guigou ging in de lezing in op de erfenis van het Verdrag van Maastricht en de stappen die nodig zijn om door middel van Europese samenwerking de uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden.

In gesprek

Prinses Beatrix zal na de lezing in de Sint Janskerk ook in gesprek gaan met betrokkenen die zich inzetten voor het Europese profiel van Maastricht, Limburg en de Universiteit Maastricht.
De lezing wordt georganiseerd door Studio Europa Maastricht, een expertisecentrum voor onderzoek en debat over Europa. Zij organiseren gedurende het dertigjarig jubileum van het Verdrag van Maastricht diverse bijeenkomsten.