Theaterstuk over de Maas gaat in het water in première

Theaterstuk Over De Stroom © L1 (Niena Bocken)
De voorstelling 'Over De Stroom' van zangeres Babs van Bree en danseres Sarah Soethoudt gaat zaterdag in première.
Het stuk wordt gespeeld aan en in de Maas aan een oever in Blerick.

Improviseren

Bij het stuk komt veel improvisatie en balans kijken, zo blijkt bij de laatste repetities. "Ja, je moet alleereerst hopen dat het zonnetje schijnt", zegt Soethoudt. "En het is heel anders dan spelen in het theater, het loopt hier schuin af, er is zand, er liggen stenen, dus ja het is wel spannend. Maar dat maakt het ook juist wel leuk." De makers moeten het doen met wat zich op dat moment aandient op de achtergrond; een schip dat zorgt voor golven, windvlagen, gladde stenen in de Maas en mensen die spontaan blijven staan kijken.

Onvoorspelbaarheid

Die onvoorspelbaarheid is eigenlijk precies wat past bij het beeld dat de jonge kunstenaars van de rivier hebben; aan de ene kant een mooie plek om naar terug te komen en rust op te zoeken, aan de andere kant gruwelijk water dat plots kan wassen en hele steden onder laat lopen, zoals gebeurde bijna een jaar geleden.

Persoonlijke herinneringen

Beide makers hebben persoonlijke herinneringen aan de rivier. "Ik ben opgegroeid in Arcen en mijn ouderlijk huis staat nog geen honderd meter van de Maas, met uitzicht daarop. Het zit wel een beetje in mijn dna", zegt Soethoudt. "Ik weet nog goed dat toen ik kind was ineens ons halve huis onder water stond. Dat vergeet je niet snel." Van Bree denkt terug aan de tijden die ze als kind al spelend doorbracht aan en in de Maas. Soms met een schepnetje om visjes te vangen. "Het is een plek die je elke keer weer terug roept. Het is zo bijzonder om er langs te lopen en het water te horen."

Overstromingen

Het idee om een voorstelling te maken ontstond vorige zomer toen de twee de expositie 'Ode aan de Maas' bezochten in het Limburgs Museum. Dat viel toevalligerwijs samen met de overstromingen van 2021. "Dat wat er gebeurde was heel triest maar het bracht de mensen tegelijkertijd bij elkaar. Dat gevoel van saamhorigheid wat er ontstond vond ik zo mooi dat ik dacht; iedereen in Limburg heeft een relatie met dat water. Dat betekent iets voor ze. Dat is een supermooie brug van waaruit je kunst kunt maken, iets dat mensen in het hart raakt."

Ode

In 'Over De Stroom' wordt het karakter van de Maas zowel bezongen als bedanst. Het is volgens Van Bree en Soethoudt ook echt een ode aan het water. Bezoekers van de voorstelling nemen plaatst op een klapstoeltje in het zand aan de oever van de Maas in Blerick, met uitzicht op de stad. 'Over De Stroom' wordt zaterdag uitgevoerd door Amber Haddad, Bart Verhagen, Babs van Bree en Sarah Soethoudt. Op 26 juni vindt de tweede voorstelling plaats.
In het radioprogramma L1 Cultuurcafe is zaterdag meer te horen over het theaterstuk.