Jaren na dood René Steegmans is Khalid geen tbs-patiënt meer

24 oktober 2002: bloemenzee voor de omgekomen René Steegmans. © ANP
Khalid Lakhlifi (37), de man die René Steegmans in 2002 in Venlo doodsloeg, staat aan het einde van zijn tbs-behandeling. De Venlonaar hoeft geen verantwoording meer af te leggen aan de tbs-kliniek en is dus geen tbs-patiënt meer.
De rechter heeft de tbs met dwangverpleging voorwaardelijk beëindigd. Hiermee keert hij terug in de maatschappij, omdat de kans op terugval is verdwenen. Khalid moet zich na de maatregel wel houden aan afspraken met de reclassering. Vanuit die instantie zal hij begeleiding ontvangen.

Laag recidiverisico

"In het kader van een voorwaardelijke beëindiging wordt het recidiverisico als laag ingeschat", zegt de officier van justitie. "Het risicomanagement voldoet en de reclassering is zich samen met de andere betrokken hulpverleners bewust van de risicofactoren en alert op signalering van problemen."

Fatale klappen

Op 22 oktober 2002 ging het mis op een parkeerplaats van een supermarkt in Venlo. Khalid - destijds achttien jaar oud - kreeg woorden met René Steegmans (22). Die vond dat Khalid asociaal reed. De Venlonaar was niet gediend van Renés commentaar en deelde klappen uit, die later fataal bleken.
Het slechte weer op 25 oktober 2002 hinderde duizenden mensen niet om deel te nemen aan de stille tocht voor René Steegmans. © ANP

Zinloos geweld

De dood van René leidde in heel Nederland tot massale verontwaardiging. Hij was het zoveelste slachtoffer van zinloos geweld. In Venlo werd zelfs een stille tocht gehouden. Duizenden mensen liepen mee om een laatste eer aan het slachtoffer te betuigen. In 2004 brachten Lange Frans en Baas B het nummer Zinloos uit. René werd daar onder meer in genoemd.

Richten op toekomst

Na enkele jaren vast te hebben gezeten, startte Khalids tbs-behandeling. Nu, bijna twintig jaar na het overlijden van René, kan de dertiger zich verder focussen op zijn toekomst met méér zelfstandigheid.
De naam van Khalid Lakhlifi wordt voluit geschreven, omdat de man in een eerder stadium onder eigen naam naar buiten trad met een boek over zijn leven.