Energiearmoede nekt Heerlenaren: 'Heel aangrijpend'

Afbeelding ter illustratie © iStock
Bij de gemeente Heerlen zijn 'vele duizenden' aanvragen binnengekomen voor de 800 euro compensatie voor de hoge energierekening.
Wethouder Peter van Zutphen zegt dat ambtenaren er alles aan doen om de aanvragen binnen de vastgestelde termijn van acht weken af te handelen.
"Het is diep triest, de mensen met de laagste inkomens wonen vaak in de slechtst geïsoleerde huishoudens. Zij moeten nu echt de hoofdprijs betalen, en dat kunnen ze vaak helemaal niet", zegt Van Zutphen.

Armoede

Energiebedrijf Essent kondigde aan de variabele tarieven nog eens met zo'n 25 tot 30 procent te verhogen, afhankelijk van het huishouden. Daardoor door kan de rekening nog eens stijgen met zo'n 25 tot 100 euro per maand. Daardoor zijn er steeds meer mensen voor wie die rekening bijna niet te betalen is. Miranda uit de Heerlense wijk Meezenbroek merkt al bij het boodschappen doen dat ze keuzes moet maken omdat het geld aan het eind van de maand op is.

Speerpunt

Peter van Zutphen zegt dat 'een hele grote groep' inwoners wordt geraakt door de torenhoge energieprijzen. Het nieuwe college heeft het bestrijden van energiearmoede daarom als speerpunt geformuleerd. "Op de eerste plaats is het Rijk aan zet", zegt verantwoordelijk wethouder Peter van Zutphen (SP). "Dat kan door de belasting op de energieprijzen te verlagen of de 800 euro compensatie voor lage inkomens verder te verhogen. Geen enkele gemeente, dus ook Heerlen niet, heeft genoeg geld om álle burgers te compenseren. Maar in ons coalitieakkoord hebben we afgesproken om als gemeente de grootste uitschieters extra compensatie te geven."

Geen pinguïns

Vooral in Heerlen-Noord wonen veel mensen met een kleine beurs en slecht geïsoleerde woningen. Ron Meyer is programmadirecteur Alliantie Heerlen-Noord en moet ervoor zorgen dat het gebied de komende jaren wordt vernieuwd. "De hoge energieprijzen tonen eens te meer aan dat de huizen in dit gebied gerenoveerd moeten worden", zegt Meyer. "De woningcoörporaties hebben de afgelopen jaren onvoldoende onderhoud gepleegd. De discussie over verduurzaming moet niet gaan over de pinguïn, maar over de energierekening."