Drie werken van Limburgse fotograaf op Biënnale Venetië

Fotograaf Hugo Thomassen uit Meerssen. © Hugo Thomassen
Het werk van de 49-jarige fotograaf Hugo Thomassen uit Meerssen hangt tot en met november op een grote internationale kunsttentoonstelling in Venetië.
"Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor", zegt hij.

Paplepel ingegoten

Van kinds af aan werd het fotografen met de paplepel ingegoten. "Mijn vader was fotograaf. Hij heeft altijd alles vastgelegd, dus vanuit thuis kreeg ik het vak al mee", vertelt Thomassen. Hij volgde eerst een mode-opleiding in Nijmegen en ging vervolgens fotografie studeren aan de academie in Maastricht. "Ik was daar de eerste lichting die met digitale fotografie aan de slag ging in plaats van analoog."

Uitvalbasis

Limburg blijft zijn uitvalbasis. "Vanuit hier neem ik klussen aan uit de hele regio. In Amsterdam ben ik een van de honderd en hier kan ik mij onderscheiden." Zijn commerciële opdrachten zijn veelal portretten en mode-geralateerde fotoshoots. Maar zijn grote passie ligt bij de abstractere en vernieuwende vormen van fotografie. "Ik voelde soms een drang terug naar academietijd. Daar was gewoon alles mogelijk en kon je echt je eigen gang gaan."

Grootste podium

Nu hangen drie van zijn werken op de Biennale Venetië in het Polazzo Mora. "Ja dat is echt heel bijzonder. Dit is momenteel het grootste podium waar mijn werken te zien zijn", zegt Thomassen. Op de biënnale hangen foto’s van zijn flessenserie Shapes of significance. In zijn werk gaat Thomassen op zoek naar de eenvoud. "Ik vraag me iedere keer af, wat kan ik weglaten om het beeld nog sterker te maken. Daarnaast kijk naar wat is de beste compositie en hoe kan ik met de schaduw spelen."
Een van de werken uit de serie 'Shapes of significance'. © Hugo Thomassen

Prijzen

Met zijn minimalistische werken heeft Thomassen al enkele grote prijzen binnengesleept. Zo won hij de prijs voor beste abstracte beeld van Voque. "Door de prijzen zijn ze wellicht ook bij mij terechtgekomen voor een plekje op de Biënnale. Het is een heel raar gevoel dat mijn foto's tussen werken van hele grote kunstenaars hangen. Dan voel je je echt vereerd", aldus de 49-jarige Thomassen.

Melanie Bonajo

De Meerssense fotograaf is niet de enige Limburger in Venetië. De in Heerlen geboren en getogen performancekunstenaar, fotograaf en activist Melanie Bonajo is ook op de Biënnale te bewonderen.
Aanstaande zaterdag is fotograaf Hugo Thomassen te gast in radiogrammen het L1 Cultuurcafé.