Het mooiste kasteel van Nederland staat in Limburg

Kasteel Hoensbroek. © iStock
Kasteel Hoensbroek is door de ANWB verkozen tot het mooiste kasteel van Nederland. Het Limburgse kasteel werd door een jury uit een top vijf van kastelen gekozen.
De andere kastelen in de top vijf waren: Kasteel De Haar (Utrecht), Kasteel Westhove (Zeeland), Kasteel Doorwerth (Gelderland) en Kasteel Huis Bergh (Gelderland).

Authentiek

Vooral op het onderdeel 'authenticiteit' scoort het Limburgse kasteel hoog. "Het slot werd nooit verwoest door brand of oorlogshandelingen, daardoor is vrijwel alles authentiek. Daardoor leest de buitenzijde van het kasteel als een bouwgeschiedkundig boek", stelt de jury. "Van de donjon met drie meter dikke muren kun je alle verdiepingen bezoeken."
De jury was bovendien lovend over de manier waarop de geschiedenis van Kasteel Hoensbroek levend wordt gehouden voor bezoekers van alle leeftijden.

Kastelen

In Nederland staan meer dan 550 kastelen. Voor deze verkiezing selecteerde de ANWB samen met de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vijftig kastelen die voldeden aan een aantal basiscriteria. Zo moesten ze van middeleeuwse oorsprong, uitgeroepen tot rijksmonument en geopend voor bezoek zijn. Daarnaast waren een aantal uiterlijke kenmerken van belang, zoals een (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren.
Vijf Limburgse kastelen haalden deze shortlist met de vijftig mooiste kastelen: Kasteel Aldenghoor (Haelen), Kasteel Valkenburg, Kasteel Keverberg (Kessel), Kasteel Limbricht en Kasteel Hoensbroek.

Top vijf

De top vijf werd door stemmers bepaald, waarna een driekoppige jury de favorieten onaangekondigd en individueel bezocht. Aan de hand van een lange lijst met criteria werd de winnaar gekozen.
De jury bestond uit: Marieke Haafkens (ANWB Eropuit), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoek bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) en Robert Quarles van Ufford (Nederlandse Kastelenstichting).