Yad Vashem-onderscheiding voor Pannings echtpaar

Uitreiking Yad Vashem © Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt
De Ambassade van Israël heeft donderdagochtend de Yad Vashem-onderscheiding postuum toegekend aan het echtpaar Kersten-Van Nienhuijs uit Panningen.
De Nederlandse titel van de onderscheiding 'Righteous Among the Nations', Rechtvaardige onder de Volkeren. Matheus en Maria Kersten-van Nienhuijs zorgden in de Tweede Wereldoorlog voor een veilige onderduikplek voor een Joods jongetje.

Onderduiknaam

Het gaat om Simon Freddy Winkel, die de onderduiknaam Josje kreeg van het kinderloze echtpaar. In mei 1944 boden zij de 2-jarige jongen bij hen thuis in Panningen op Zelen een onderduikplek aan. Eerder zat het Joodse kind ondergedoken in Bussum, maar die plek was niet veilig genoeg.

Vermomd

Tot het einde van de oorlog had Josje een veilig onderdak bij het echtpaar. Matheus Kersten, toen 45 jaar, wist zelf uit handen van de Duitsers te blijven zonder onder te duiken. Hij ging in die tijd namelijk vermomd als oude man met stok. Daardoor wist hij te voorkomen dat hij in Duitsland arbeid, de zogenoemde Arbeitseinsatz, moest verrichten.
Het echtpaar Matheus Johannes en Maria Godefrida Beatrix Kersten-van Nienhuijs dat de onderscheiding postuum heeft gekregen © Ambassade van Israël

Vermoord

Na de oorlog bleek dat Josje als wees was achtergebleven. Een groot deel van zijn familie bleek vermoord door de nazi's. In 1948 werd redder Matheus Kersten benoemd tot voogd van de geredde Simon Freddy Winkel, die door het echtpaar groot is gebracht als Jos Winkel.
Matheus Johannes en Maria Godefrida Beatrix Kersten-van Nienhuijs zijn op 2 december 2019 door Yad Vashem erkend als Rechtvaardige onder de Volkeren. Op deze wijze zijn zo'n 5700 andere Nederlanders ook geeërd vanwege hun verdiensten bij het redden van Joden. De onderscheiding is door een nabestaande van het echtpaar in ontvangst genomen.