Staking Arriva Zuid-Limburg: een derde busritten uitgevallen

Stakers van Arriva in Maastricht © Track '88
Door de staking van medewerkers van Arriva rijdt een derde van de buslijnen in Maastricht en het Heuvelland op dit moment niet. Voor treinreizigers zijn er vooralsnog weinig verstoringen.
Dat laat een woordvoerster van Arriva weten. De treinmachinisten en buschauffeurs leggen donderdag hun werk voor 24 uur neer, omdat de werkgevers niet hebben gereageerd op het ultimatum van de FNV. Aankomende zaterdag staken buschauffeurs in Heijen en Roermond voor een betere cao.

Reisplanner raadplegen

Het is overigens nog de vraag hoeveel medewerkers meedoen aan de staking donderdag. Zij moeten zich als staker aanmelden. "Als iemand niet op komt dagen voor de dienst, dan laten we meteen die dienst of rit vervallen", geeft de Arriva-woordvoerster aan. "Het wordt meteen bijgewerkt in de reisplanner. Het advies is dan ook om kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen."

Niet veel groter

De woordvoerster verwacht dat de verstoring gedurende de dag niet veel groter wordt. "De eerste opkomst is 's ochtends vroeg. Het is nog afhankelijk van de middagdiensten. Maar je weet pas als iemand wel of niet komt, als die zich inschrijft als staker."

Staking kansloos

Volgens Fred Kagie, voorzitter van Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer, is de staking kansloos. "De cao die 1 januari 2023 ingaat, is afgesloten en door de CNV ook getekend. Deze cao gaan we uitvoeren. Of er nu wel of geen staking is, het is geen aanleiding om een afgesloten cao open te breken." De huidige cao is op 1 juli 2021 ingegaan en duurt nog een paar maanden. Kagie zet daarom zijn vraagtekens bij de staking over een cao die volgens hem feitelijk al wordt uitgevoerd.
De voorzitter van de werkgeversverenging roept de FNV op om aan tafel te gaan. Hij heeft de bonden uitgenodigd om over de situatie die vanaf 1 januari 2023 ingaat te komen praten.