Hoge pauselijke onderscheiding voor Jacques van Rensch

Afbeelding ter illustratie © Jean-Pierre Geusens
Oud-rijksarchivaris Jacques van Rensch uit Gronsveld is woensdagavond door paus Franciscus benoemd tot Ridder in de Orde van Sint-Sylvester. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn grote inzet voor het religieus erfgoed in Limburg.
Tijdens een bijeenkomst in de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht mocht Van Rensch zijn ridderorde in ontvangst nemen.

Archivaris

Van Rensch is al meer dan 40 jaar actief als archivaris bij zowel kerkelijke als burgerlijke archieven. Zo werkte hij voor de gemeenten Maastricht en Thorn, en als rijksarchivaris. Daarnaast maakt hij ook al jaren deel uit van de archiefcommissie van het bisdom Roermond, waarvan hij een van de mede-oprichters is.

Hoge pauselijke onderscheiding

De ridderorde van Sint-Sylvester is een van de hogere pauselijke onderscheidingen. De orde werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI en wordt toegekend aan leken die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de katholieke kerk.

Sint-Servaasbasiliek

Van Rensch heeft er zijn levenswerk van gemaakt om de geschiedenis van de katholieke kerk in Limburg vast te leggen en veilig te stellen voor de toekomstige generaties. Hij was betrokken bij de Schatkamer van de Sint-Servaasbasiliek en is momenteel actief als parochievrijwilliger in zijn woonplaats Gronsveld.

Kennis doorgeven

Met het geven van cursussen archiefbeheer geeft Van Rensch zijn kennis en ervaring door aan parochievrijwilligers. Ook heeft hij verschillende publicaties over de geschiedenis van de katholieke kerk op zijn naam staan.