Gearresteerde jongen over Xavier Durlinger: 'Vermoord hem'

Op de Kollenberg in Sittard zijn bloemen, foto's en kaarsen gelegd voor de overleden Xavier Durlinger. © L1 (Bas Dingemanse)
De 19-jarige Sittardenaar die dinsdag is gearresteerd voor betrokkenheid bij de dood van stadgenoot Xavier Durlinger (19), had een slepend conflict met het slachtoffer. Deze 'strijd' is op beeld en geluid vastgelegd.
Dat blijkt uit materiaal in handen van L1 en verschillende gesprekken met betrokkenen.

Geen contact

Dinsdagmorgen is verdachte Luca M. aangehouden in de woning van zijn moeder, in de Sittardse wijk Lahrhof. Hij zit vast in alle beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat, zodat de verdachte het lopende onderzoek niet kan frustreren of eventuele andere betrokkenen kan waarschuwen.

'Fuck niet mattie'

Diezelfde Luca heeft al geruime tijd problemen met een groep jongeren. Onder hen ook Xavier Durlinger. In een video is te zien hoe Luca in zijn onderbroek op zijn knieën wordt gedwongen door andere jongens. "Fuck niet mattie, want dit is wat gebeurt", zegt één van de jongens. Luca wordt gedwongen zijn excuses aan te bieden aan de groep. Daarna stopt het beeld.
Verschillende getuigen stellen dat Xavier erbij was toen deze video is opgenomen. Volgens hen was het de bedoeling Luca te 'temmen', zoals de groep het noemt als iemand op zijn plek wordt gezet.

Nooit meer praten

Het is vooralsnog onbekend wanneer en waarom het conflict precies is ontstaan. Duidelijk is echter dat Luca en Xavier absoluut geen vrienden waren. In een audiofragment zegt Luca over Xavier onder andere: "Ik vermoord die jongen, snijd mijn naam op zijn buik. Mijn handtekening. Hij mag nooit, nooit, nooit meer praten over mij."
Des te opvallender is het dat Luca aanwezig was tijdens de stille tocht die op 25 mei voor Xavier is georganiseerd. Bekenden van het slachtoffer besloten er naar eigen zeggen niets van te zeggen, om het eerbetoon aan het slachtoffer niet te verstoren.

Publieke informatie

L1 legde de inhoud van de video en het audiofragment voor aan zowel de politie als advocaat Luuk Dacier, die Luca bijstaat. Beide partijen geven aan dat ze vanwege de beperkingen niets mogen zeggen over de zaak. De politie zegt op dit moment ook niets over de doodsoorzaak. Zo voorkomt men dat eventuele getuigen of betrokkenen worden beïnvloed door publieke informatie.