Een unicum: vier vrouwelijke wethouders in Weert

Het stadhuis van Weert © L1 (Erwin Minkenberg)
Vier van de vijf wethouders in het nieuwe gemeentebestuur van Weert zijn vrouw. Dat is een unicum in een middelgrote gemeente in Limburg. Ook is geen wethouder ouder dan vijftig jaar.
Politiek opvallend is verder dat Weert Lokaal met drie van de vijf wethouders een meerderheid van de bestuursposten heeft. VVD en D66 leveren ieder één wethouder.

Vier vrouwen

De vier vrouwen die wethouder worden of blijven, zijn Suzanne Winters en Michèle Ferrière namens Weert Lokaal, Wendy van Eijk voor de VVD en Lizbeth Steinbach voor D66.

Politiek actief

Winters is twaalf jaar actief in de Weerter politiek. Eerst als lid van de steunfractie, vervolgens vanaf 2014 als raadslid waarbij ze vanaf 2018 fractievoorzitter is. Bij de verkiezingen stond zij op de tweede plaats van de kandidatenlijst. De nummer 3 op die lijst - Michèle Ferrière - wordt ook wethouder. Zij heeft nog geen ervaring in de politiek.

Lijsttrekker

Wendy van Eijk blijft wethouder voor de VVD. Dat was zij ook in de vorige bestuursperiode. Van Eijk was lijsttrekker voor haar partij. Dat geldt ook voor Lizbeth Steinbach van D66. Zij is sinds 2015 lid van D66 en is vanaf november 2019 fractievoorzitter van de toen nog eenpersoonsfractie van D66.

Nieuwe periode

Martijn van den Heuvel knoopt een nieuwe periode vast aan zijn wethouderschap voor Weert Lokaal. Hij is sinds 2016 wethouder en was ook lijsttrekker bij de verkiezingen in maart. In die positie volgde hij de populaire Geert Gabriëls op die gedeputeerde is geworden.

Zetelverdeling coalitie

Met Van den Heuvel bleef Weert Lokaal de verreweg grootste partij. Zij behield haar twaalf zetels. De overige twee coalitiepartijen VVD en D66 gingen allebei één zetel vooruit naar respectievelijk 5 en 2 zetels. De coalitie van Weert Lokaal, VVD en D66 kan bijgevolg rekenen op 19 van de 31 zetels in de gemeenteraad.
De nieuwe wethouders worden donderdag officieel gekozen in een vergadering van de gemeenteraad en vervolgens geïnstalleerd.

Goed begin is halve werk

De coalitiepartijen hebben dinsdagavond hun coalitieprogramma officieel ondertekend. Dat heeft als titel gekregen 'Samen doen: Eerlijk, Sociaal en Ambitieus'. Volgens formateur en zittend wethouder Martijn van den Heuvel typeren die drie woorden niet alleen de inhoud van het programma maar zeker ook de wijze waarop met de partijen tot dit programma is gekomen. "En dat is fijn. Een goed begin is immers het halve werk", aldus Van den Heuvel.

Oppositie

De oppositie in Weert wordt de komende vier jaar gevormd door DUS, CDA, PvdA en GroenLinks. Samen zijn zij goed voor 12 zetels. DUS verdubbelde bij de verkiezingen van 3 naar 6 zetels, de PvdA behield haar ene zetel en GroenLinks debuteerde in de raad ook met 1 zetel. Het CDA dat in de vorige periode nog in de coalitie zat, zakte van 6 naar 4 zetels.