Tanken in Duitsland stukken goedkoper

De drukte bij een Duits tankstation over de grens bij Tegelen © L1 (Robert Janssen)
Bij Duitse tankstations zijn de prijzen woensdagochtend fors gedaald.
Dat komt door de belastingverlaging met 35 cent per liter benzine en 17 cent voor diesel. Dat kan per liter benzine voor Nederlandse automobilisten zo'n 50 cent schelen.

Momentopname

Een liter benzine E10 kostte aan de pomp vlak voor 07:00 uur vanaf 1,85 euro. Diesel kost rond de 1,90 euro. Het gaat om een momentopname, want in Duitsland worden de prijzen meermaals per dag bijgesteld.

Centraal bepaald

De prijzen verschillen per tankstation, en kunnen van moment tot moment fluctueren. De prijs wordt centraal bepaald door de grote oliemaatschappijen. Per dag kan dat bij het tanken 10 tot 15 cent schelen, afhankelijk van het moment waarop je gaat tanken. Wie goedkoop uit wil zijn kan kijken op een speciale website die de prijzen van moment tot moment aangeeft.

Oude voorraad voor oude prijs

Automobilisten die zich woensdag melden kunnen overigens met een teleurstelling geconfronteerd worden. Nogal wat merken maken eerst de oude voorraad tegen de oude prijs op alvorens de prijzen te verlagen. Tegelijkertijd hebben de grote benzinemaatschappijen de afgelopen twee weken de prijzen ook in Duitsland flink opgedreven, zodat een groot deel van het voordeel in kosten alweer verdampt is. Nogal wat Duitse media spraken daar de afgelopen dagen schande van.

Verkeerschaos

De drukte aan de Duitse tankstations kan her en der voor een verkeerschaos zorgen. De pomphouders gaan die niet reguleren, want zij voelen zich daarvoor niet verantwoordelijk. Ze wijzen naar de gemeenten, maar die zijn niet op een grote toestroom voorbereid. De politie wacht af en houdt de verkeersstroom nauwlettend in de gaten.

Geen stormloop

De drukte aan enkele tankstations langs de grens viel woensdagochtend vroeg nog mee. Bij twee pompstations in Karken, net over de grens bij Posterholt, stonden rond 07:00 uur auto's voor alle pompen, maar er had zich nog geen rij wachtenden gevormd. Bij Esso in Karken kwamen veel automobilisten echter van een koude kermis thuis: ze moesten onverrichter zake doorrijden vanwege een pinstoring. Je kon er alleen cash betalen.
Een tankstation in Elmpt, over de grens bij Roermond, gaf rond 08:00 uur eenzelfde beeld te zien: wel veel af en aan rijdende Nederlandse auto's, maar geen rij wachtenden.

Geen zorgen

Aan de andere kant van de grens was het toch nog redelijk druk. Bij een tankstation in Melick toonde de vrouw achter de kassa zich gelaten. "Er is toch niets aan te doen", zei ze. Wel gaf ze aan dat veel bedrijfswagens kwamen tanken. Iets dergelijks geldt voor een tankstation langs de A73 bij Roermond. De beheerder daar maakt zich helemaal geen zorgen. "Al twintig jaar is er een prijsverschil", zei hij. "Al voor corona gingen mensen in Duitsland of België tanken. Gelukkig hebben wij veel vaste klanten met bedrijfswagens."