Gekke Maondaag in Velden: Volgend jaar weer normaal

De kinderoptocht in Velden tijdens Gekke Maondaag. © L1 (Peter Beeker)
"Fantastisch wat we hier voor elkaar krijgen, maar hopelijk nooit meer in mei", zegt prins Giel d'n Derde van De Wuilus. Hij maakt als hoogheid een unieke editie mee van De inhaal-Gekke Maondaag in Velden. Druk bezocht, zonnig en vier maanden later dan 'normaal'.
Vorig jaar koos de carnavalsvereniging in Velden het zekere voor het onzekere. Het evenementenlandschap zag er toen nog uiterst grillig uit wegens corona.

Tevreden

De Veldense vastelaovend is traditiegetrouw op de laatste maandag in januari. De Wuilus besloot eind 2021 tot een zomerse editie in mei zodat het evenement niet voor de tweede keer op rij in het water zou vallen. "Het is belangrijk voor de verenigingen en de binding in het dorp. Je mag niet onderschatten wat voor effect het heeft als we het weer niet konden organiseren", vertelt Wuilus-voorzitter Harold Hafmans. Hij kan tevreden zijn; in de optocht doen meer dan veertig groepen mee.

Bonte stoet

Wagenbouwers hebben alles uit de kast gehaald. Ook al is het waarschijnlijk de enige optocht waarin hun creatie te zien zal zijn. De Gekke Maondaag in Velden begint, ook op deze meidag, traditiegetrouw met de Kinderoptocht. Een bonte stoet van basisschoolleerlingen trekt een rondje door het dorp.

Inhaal

"Voor de Kerk op het Plein", is de titel waarmee het dorpsfeest is gedoopt. De beide café's houden de deuren dicht. De horeca-ondernemers trekken gezamelijk op. Voor de kerk is een afgezet feestterrein ingericht met buitenbars, muziekpodium en festivaltoilletten. De Veldense inhaal vastelaovend is een zonnige geworden die veel bezoekers trok.