Viecuri wil bewustwording risico op huidkanker vergroten

Campagne van Viecuri. © Viecuri Medisch Centrum
Viecuri is vandaag met campagne gestart om mensen bewuster te maken van de gevaren van de zon. Een grote banner en pompjes zonnebrand is wat je ziet als je binnenkomt bij Viecuri Medisch Centrum in Venlo en Venray.
"Niet alleen langdurig en onbeschermd zonnen kan ertoe leiden dat je huidkanker krijgt", vertel dermatoloog Karen van Poppelen.

Meestvoorkomende vorm

Huidkanker is momenteel de meestvoorkomende vorm van kanker in Nederland. Ongeveer een op de zes Nederlands krijgt te maken met huidkanker. "In de afgelopen 25 jaar is het aantal huidkankerpatienten verviervoudigd", vertelt van Poppelen. "De meeste mensen hebben de basaalcelkarsinoom. Die is nog goed behandelbaar. Maar in 2020 zijn er wel bijna duizend mensen overleden aan een kwaadardiger vorm."

geconstateerd

Bij de 42-jarige Inke de Gruyter is onlangs huidkanker geconstateerd. "Ik had een aantal plekjes op de huid en die begonnen na een tijd te jeuken. Ik ben vervolgens door de huisarts doorverwezen naar de dermatoloog. Zij constateerde dat het een vorm van huidkanker is." De Gruyter was na het nieuws geschrokken. met name omdat ze nog relatief jong is en zich altijd heeft ingesmeerd met zonnebrand. "Voorheen waren het vooral ouderen die huidkanker kregen. Maar de grootste toename zien we nu in de groep 30 tot 60 jaar", aldus de dermatoloog.

Tips

Bij binnenkomst van het ziekenhuis hangen pompjes met gratis zonnenbrand. Volgens van Poppelen is insmeren met een hoge factor nodig. "Maar niet alleen wanneer je op het strand gaat liggen. Ook als je bijvoorbeeld gaat fietsen." Vooral op jonge leeftijd is het al goed om je in te smeren. Volgens het ziekenhuis is het niet belangrijk welk merk je gebruikt. "smeer je vooral vaak en goed in", zegt Poppelen.

bakken in de zon

Daarnaast probeert het ziekenhuis duidelijk te maken dat je beter niet de hele dag in de zon kunt liggen. "Daar ligt wel nog een grote uidaging. Veel mensen gaan op vakantie naar een warm land en gaan zeven dagen lekker in de zon bakken. Dat krijgen we niet zomaar uit het systeem. Maar je kunt het beste de heetste momenten van de dag vermijden", aldus van Poppelen.