Twee Limburgse restaurants nieuw op lijst Michelinsterren

Restaurant Atelier in Gulpen © L1 (Sem Caelen)
Restaurant Julemont in Wittem krijgt in één klap twee Michelinsterren. Ook Atelier in Gulpen is nieuw op de lijst van Michelinsterren; dat restaurant krijgt één ster.
Michelin heeft maandag in het DeLaMar Theater in Amsterdam bekendgemaakt welke restaurants sterren krijgen.

In tranen

Chef Guido Braeken van restaurant Julemont brak op het podium in tranen uit. "Wij hadden heel voorzichtig gehoopt op één ster, maar twee tegelijk, daar hebben we niet van durven dromen. Dit is ongelooflijk."

Kroon op werk

Voor Hans Kinckartz van restaurant Atelier was de ster eindelijk de kroon op het werk. "Wij worden al zo'n tien jaar getipt, maar het kwam steeds niet uit. Op een gegeven moment geloof je er niet meer in. Maar we kregen de laatste maanden veel controles. Dan ga je toch weer hopen. Dit is geweldig voor ons hele team. De kurk gaat er vanavond zeker van af."

Enthousiast

Hoofdinspecteur Werner Loens vertelde na afloop dat zijn team en ook internationale inspecteurs meteen enthousiast waren over de keuken van Guido Braeken. "Als je dan met z'n allen constateert dat dit gelijk twee-sterrenniveau is, dan moet je niet te voorzichtig blijven met één ster. Dus we hebben meteen de grote stap gezet."
Bij Atelier ziet Loens een ontwikkeling. "Ze zijn meer in balans gekomen, de druk is er van af. Dat merkten wij op het bord. Een heel solide zaak waar je heerlijk kunt eten."

Meest culinaire gemeente

De gemeente Gulpen-Wittem is nu de meest culinaire gemeente van Limburg, want ook Brut172 (Reijmerstok) ligt binnen de gemeentegrenzen, waar zich nu in totaal vijf sterren bevinden, verdeeld over drie zaken.
In Maastricht en Roermond, waar elk al drie sterren gevestigd zijn, komen er vooralsnog geen nieuwe sterren bij. In totaal gaat Limburg nu van elf naar twaalf sterrenzaken met in totaal 15 sterren.

Ster kwijtgeraakt

Slechter nieuws was er zondag al voor Valuas in Venlo. Dat restaurant is haar Michelinster kwijtgeraakt. Bij meesterkok Eric Swaghoven en alle medewerkers is het nieuws 'als een bom binnengekomen', zo schrijft het restaurant op Facebook. Volgens het Venlose restaurant komt het nieuws, na de corona-beperkingen en het hoogwater van vorig jaar, als een donderslag bij heldere hemel.

Minder focus

Het verlies van de ster bij restaurant Valuas verklaarde de hoofdinspecteur door, naar zijn idee, minder focus in de afgelopen paar jaren. "Zo’n beslissing neem je niet over een korte periode, er waren al langer twijfels. Van de andere kant, dit is een familiebedrijf met een mooie traditie. Ze weten hoe het zou moeten, dus wie weet in de toekomst."

Belangrijkste onderscheiding

De Michelinsterren gelden internationaal als de belangrijkste onderscheiding in de luxe restaurantsector. In totaal zijn drie restaurants bekroond met twee sterren en tien zaken hebben een eerste ster in de wacht gesleept.