Koeien voeren actie en blijven op stal

Koeien blijven maandag 30 mei in de stal uit protest © iStock
Boeren voeren maandag actie en houden hun koeien op stal. Daarmee willen ze laten zien hoe Nederland eruit ziet als boeren een vergunning nodig hebben om hun koeien naar buiten te laten.
De rechtbank Overijssel heeft namelijk besloten dat voor beweiding, het in de wei laten van koeien, een vergunningsplicht moet gaan gelden. Dat heeft volgens hen te maken met de natuurbeschermingswet.

Minder uitstoot in de wei

Ook Paul Alberti, melkveehouder in Berg aan de Maas, doet mee aan de actie en ziet een vergunning niet zitten, vertelde hij maandag in de L1 Nieuwsshow. "Een koe in de wei stoot juist minder stikstof uit dan een koe in de stal. Dat heeft de commissie-Remkes geoordeeld. In de wei plast en poept een koe namelijk niet op dezelfde plek. Dat gebeurt in een stal wel waardoor ammoniak, oftewel stikstof, ontstaat."

'Vergunning duurt lang'

Als de rechtbank Overijssel zijn zin krijgt, zal de procedure voor een vergunning volgens Alberti lang duren. "Omdat het stikstofbeleid in een diep moeras is verzonken, loopt de vergunningsverlening niet soepel. Daarnaast loopt een koe altijd op een ander perceel, dus dat kost extra werk."

Weinig verschil voor de koe

Volgens de melkveehouder zal een koe zelf er overigens weinig van merken of deze in de wei of de stal staat. "De stal is helemaal ingericht op het comfort van een koe. Maar als je naar het totaalplaatje kijkt, zie je een koe toch liever in de wei staan." Het voelt ook tegenstrijdig. "We zijn al jaren bezig juist meer koeien in de wei te krijgen. We willen geen stalmelk maar weidemelk." Alberti hoopt nu op politieke actie.
Wanneer er meer duidelijkheid komt over de mogelijke vergunning voor beweiding, is nog niet bekend.