Restaurant verliest ster: 'Komt binnen als een bom'

De ingang van Valuas in Venlo. © Facebook Valuas
Restaurant Valuas in Venlo verliest haar Michelinster. Bij meesterkok Eric Swaghoven en alle medewerkers komt het nieuws 'als een bom binnen'.
"Vanaf morgen behouden wij in onze brasserie LaVie met trots onze Bib Gourmand van de Michelin. Maar deze Michelin is van mening dat wij komend jaar geen ster mogen behouden!" schrijft Valuas op Facebook. In 2006 werd de Michelinster aan het restaurant toegekend.

'We zijn het meer dan waard'

Volgens het restaurant komt het nieuws, na de corona-beperkingen en het hoogwater van vorig jaar, als een donderslag bij heldere hemel. "Uit alles blijkt dat we het meer dan waard zijn. Jullie komen ons in grote getale telkens weer bezoeken en waarderen ons enorm. Wij blijven doen waar wij heel goed in zijn, jullie als gasten in de watten leggen, op hoog niveau!" De precieze reden waarom het restaurant haar ster verliest, is (nog) niet bekend. Wel schrijft Valuas dat ze er alles aan doen om de ster terug te krijgen. "Wij zetten er opnieuw de schouders onder om die ster volgend jaar weer naar de Urbanusweg te halen!"

Huidig oordeel

In de huidige gids schrijft Michelin nog lovend over Valuas: "De keuken van Eric Swaghoven is rijk. Aan smaak, uiteraard, maar ook aan invloeden. Hij is klassiek geschoold en laat zich graag inspireren door Azië en moderne technieken. U zit hier bijvoorbeeld goed voor een traditionele ossenhaas Stroganoff, waarvan de saus aan tafel wordt klaargemaakt." Ook wordt de wereldse kant van Swaghoven geroemd: "Denk bijvoorbeeld aan een cevichebereiding of een wonton met langoustine. Zijn keuken is fijn. De grote variatie aan smaken houdt het spannend. En de wijnen? Die passen er perfect bij."

Michelinsterren

Maandag wordt in Amsterdam de nieuwe Michelingids Nederland 2022 gepresenteerd. Met daarin het neusje van de zalm qua restaurants in ons land: want ook de sterrenzaken worden in die gids opgenomen. Het afgelopen jaar waren er 11-sterrenzaken in Limburg. Of daar maandag grote verandering in komt, is nog even afwachten. Vooralsnog is de verandering bij het restaurant in Venlo de enige vroegtijdige bekendmaking.