Koningspaar luncht in Valkenburg tijdens verrassingsbezoek

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondag een bezoek gebracht aan Valkenburg.
Het bezoek werd van te voren niet aangekondigd. Het koningspaar lost met het bezoek een belofte in die ze tijdens de watersnood vorig jaar maakten. Toen beloofden ze dat ze terug zouden keren naar Valkenburg.

Spek met ei

"Ik moest een tafeltje reserveren voor drie personen op naam van de gemeente Valkenburg", vertelt Ferry Philippi. Bij zijn lunchroom in het centrum van Valkenburg hebben de burgemeester en het koningspaar geluncht. "Burgemeester Prevoo heeft een tosti gegeten, de koningin een vegan salade en de koning spek met ei", vertelt Ferry. "Het was heel bijzonder. Het koningspaar heeft zelf de rekening betaald. Ik moest er ook zelf bij komen zitten. Ze waren heel geïnteresseerd hoe het nu gaat. We hebben ook gesproken over hoe we een watersnood in de toekomst kunnen voorkomen."
Het koningspaar heeft ook andere plekken in het Geulstadje bezocht. Zo hebben ze een bezoek gebracht aan een bloemist en een ander restaurant in de stad.

Hartverwarmend

Burgemeester Prevoo noemt het "fantastisch" dat het koningspaar zijn belofte om de stad opnieuw te bezoeken na de watersnood van vorig jaar is nagekomen. "Hun buitengewone betrokkenheid bij de getroffen inwoners en ondernemers is hartverwarmend", aldus Prevoo in een verklaring. "Ze hebben indrukwekkende en bijzondere gesprekken gevoerd. Zo spontaan, gewoon op een terrasje in het centrum van ons mooie stadje."

Waterschade

Valkenburg werd vorige zomer zwaar getroffen door de hevige regenval met flinke waterschade tot gevolg. Willem-Alexander en Máxima gingen toen naar de stad om de schade met eigen ogen te bekijken. Ze maakten op laarzen een wandeling door het gebied dat onder water stond en spraken met ondernemers, bewoners en hulpverleners.
Valkenburg was de zwaarst getroffen plek in Zuid-Limburg. Daar viel in korte tijd bijna 200 millimeter regen.