Omgekomen soldaten herdacht tijdens Memorial Day Margraten

De organisatie verwacht zondag tussen de 1000 en de 3000 bezoekers © Janna Hoofs (L1)
Op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is zondag de herdenking vanwege Memorial Day van start gegaan.
Op de begraafplaats liggen 8.301 Amerikaanse soldaten begraven.

Veteranen

De herdenking in Margraten vindt altijd op de laatste zondag van mei plaats. Dat is één dag voor de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. De hele week zijn er al evenementen in Margraten vanwege Memorial Day. Vrijdag was er een concert voor de adoptanten van de graven op de begraafplaats. Zaterdag waren tien Amerikaanse Tweede Wereldoorlog-veteranen naar Margraten gekomen. Ze wilden de adoptanten van de begraafplaats ontmoeten en bedanken.

F-16's

Bij de herdenking zondag is ook premier Mark Rutte aanwezig. Hij zal tijdens de herdenking een toespraak houden en een krans leggen. Aan het einde van de herdenking zullen een aantal F-16's over de begraafplaats vliegen. De straaljagers vliegen als eerbetoon in de Missing Man-formatie.
Op de begraafplaats staat ook een monument met de namen van 1722 Amerikaanse soldaten. Zij werden allemaal als vermist opgegeven tijdens de Tweede Wereldoorlog in West-Europa.
De afgelopen dagen hebben enkele duizenden mensen de begraafplaats bezocht. De organisatie verwacht zondag tussen de 1000 en de 3000 bezoekers.