Brandstichting in kapel: 'Altaar zwartgeblakerd'

Het altaar is zwartgeblakerd. © Nederweert24 (Frans van Eijk)
De organisatie van de kapel O.L. Vrouw van Lourdes in Nederweert heeft een sterk vermoeden dat er donderdag brand is gesticht en heeft daarom aangifte gedaan.
Vrijdagmorgen ontdekte voorzitter van het bestuur Frans van Eijk dat de gehaakte ornamenten van het altaardoek volledig verbrand waren, waardoor het altaar is vernield. Ook het tapijt onder het altaar is beschadigd.

Smeullucht

"Donderdag heb ik afgesloten. Vanochtend maakte ik open en keek ik naar het altaar: zwartgeblakerd." Toch moet het volgens Van Eijk, die tevens de rol van beheerder en koster vervult in de kapel in buurtschap Schoor, ergens tijdens Hemelvaart al gebeurd zijn. "Ik rook die avond al een smeullucht, maar heb toen niet meer het grote licht aangedaan."

Brandstichting

Er is vrijwel zeker brand gesticht, meent de voorzitter. "Er is helemaal geen kaars daar in de buurt die kan zijn omgevallen. We hebben beelden in de buurt veilig gesteld en aangifte gedaan bij de politie."
Volgens Van Eijk had het erger kunnen aflopen. "Het altaardoek is van een brandwerende, synthetische stof. Anders had het hele houten altaar in brand gestaan en was ook de rest afgebrand."

Kapel

In de kapel wordt elke zondag een mis gegeven waar 40 bezoekers terecht kunnen. Donderdag was de kapel open om devotiekaarsen op te steken. Van Eijk: "Het is zo goed als mogelijk weer hersteld, maar de bekleding van het altaar moet wel vernieuwd worden."
De zondagsmis gaat zoals gewoonlijk door.