Eerste maagdenwijding ooit in Bisdom Roermond

Hoy Lin Moo en Désirée van Breugel tijdens de maagdenwijding in Roermond. © L1 (Sjors Abeling)
Een unicum voor het bisdom Roermond. In de Christoffelkathedraal ontvangen zaterdagavond twee vrouwen de zogeheten maagdenwijding. Hiermee geven ze aan dat ze zich volledig aan Christus hebben toegewijd.
Hoewel de maagdenwijding eeuwenoud is, gingen in Nederland slechts zes vrouwen de twee Limburgse vrouwen voor.

Ritueel

Désirée van Breugel uit Schinnen en Hoy Lin Moo uit Maastricht betreden met gezonde spanning de Christoffelkathedraal in Roermond. Daar gaat het zaterdagavond gebeuren; hun maagdenwijding. Een kerkelijk ritueel dat nooit eerder in het bisdom Roermond werd uitgevoerd. Kort gezegd komt het erop neer dat ze hiermee het ja-woord geven aan Christus. "We willen ons leven delen met hem en in verbondenheid met hem. Omdat hij voor ons heel veel betekent", zegt Désirée. Hoy Min vult aan: "Ik voelde al jaren dat ik geroepen werd door Christus. En als hij roept laat hij je niet los."

Kerk onder druk

De Limburgse vrouwen brengen het totale aantal maagdenwijdingen van de Nederlandse bisdommen op acht. En dat in een tijd dat het geloof en de kerk onder druk staan. Beide vrouwen erkennen dat, maar het was geen reden om niet voor de wijding te kiezen. "Ik sluit mijn ogen niet voor hoe het geloof er nu voor staat", zegt Hoy Lin. "Maar er is altijd hoop en daar moeten we op vertrouwen."

'Knipoogjes'

Desire heeft als schooljuf voor de klas gestaan en werkt nu als huishoudster bij de pastoor van Schinnen. Daarbij geeft ze schoolkinderen bijbelles. Ze voelde de roeping al veel langer. "Ik heb vaker knipoogjes van boven gekregen, van God, maar voelde me niet aangetrokken tot bijvoorbeeld het klooster. Met deze maagdenwijding kan ik me toch aan hem geven, zonder dat ik naar het klooster ga."

Verbondenheid

Hoy Lin werkt als arts in de verpleeghuizen. Haar werk volgt uit haar roeping. Dit is een volgende stap om goed te doen voor haar medemens, zo verklaart ze. Voor beide vrouwen verandert het leven na de wijding niet. Ze krijgen wel een speciale ring, maar hoeven bijvoorbeel geen habijt te gaan dragen. "Wel merk ik dat van binnen de verbondeheid met Christus wordt vesterkt door deze maagdenwijding", zegt Désirée.
De inwoonster van Schinnen is 53 jaar en de Maastrichte Hoy Lin 39. Beiden nog in een leeftijd waar verleidingen op de loer liggen. "Ik denk daar niet aan. Ik ben een mens, dus kan het gebeuren, maar ik ga hiervoor", aldus Hoy Lin. Die mening is ook Désiré toegedaan. "Dit is nu mijn keuze en ik ga hier ook helemaal voor."
Hoy Lin Moo en Désirée van Breugel tijdens de maagdenwijding in Roermond. © L1 (Sjors Abeling)