Omstreden ex-wethouder Jos van Rey keert terug in college

Jos van Rey © L1
Jos van Rey (77) van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) wordt wethouder in het college van Roermond. Dat laat formateur Dirk Franssen vrijdag weten in een persbericht.
Dat was jarenlang onbespreekbaar vanwege zijn veroordeling voor ambtelijke corruptie en verkiezingsfraude.

Nieuw college

Het nieuwe college omvat vijf wethouders: twee van de Liberale Volkspartij Roermond (LVR) en ieder één namens GroenLinks, VVD en PvdA. De LVR is met elf zetels de grootste fractie in de gemeenteraad, gevolgd door GroenLinks met vijf en VVD en PvdA met elk twee zetels.

Kandidaat-wethouders

Naast Van Rey wordt ook Dirk Franssen voorgedragen als wethouder namens de LVR. Voor GroenLinks is dat Marianne Smitsmans, voor de VVD Vincent Zwijnenberg en namens de Partij voor de Arbeid Felix van Ballegooij. Aanvankelijk werden de besprekingen gevoerd met drie partijen en het CDA. Maar Franssen sloot deze partij woensdag uit van verdere onderhandelingen.
Volgens Franssen kan er de komende tijd ‘verder gewerkt worden aan een definitief coalitieakkoord op hoofdlijnen’. Binnenkort wordt er met de partijen verder gesproken over de portefeuilleverdelingen.

Elf zetels

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart steeg de LVR van negen naar elf zetels en bleef daarmee de grootste partij. De winst voor de LVR kwam van vrijwel alle kanten. GroenLinks, het CDA en de VVD leverden allemaal stemmen in.
Acht jaar lang werd de LVR in Roermond geboycot door de andere grote partijen omdat voormalig wethouder Jos van Rey werd verdacht en later ook veroordeeld wegens fraude. Die uitsluiting is sinds de laatste verkiezingen voorbij toen GroenLinks en VVD lieten weten graag deel te nemen aan de voorgestelde coalitie. De LVR is een afsplitsing van de VVD en ontstond in 2013 toen de VVD Van Rey onder druk zette om af te zien van zijn kandidatuur voor de verkiezingen van 2014 wegens de verdenking van corruptie. In april 2015 royeerde de VVD Van Rey.
Van Rey, voormalige wethouder van de VVD, werd na een langslepende zaak in 2017 veroordeeld voor corruptie en verkiezingsfraude. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en mocht twee jaar lang geen publiek ambt uitoefenen.