Privéklinieken in de knel: behandelplafond wordt bereikt

Stockfoto © iStock
Privéklinieken zouden een deel van de patiënten op een wachtlijst kunnen helpen. Dat alternatief wordt moeilijker nu instellingen zoals de Maastrichtse Annadal-kliniek hun behandelplafond hebben bereikt.
De privéklinieken maken afspraken met de zorgverzekeraars over het aantal operaties dat ze per jaar kunnen uitvoeren.

'Niet meer opereren'

"Wij zitten nu al aan dat zorgkostenplafond", zo zegt Leo Verhagen, bestuurder van de Sint Annadal-kliniek. "Dat betekent dat we sommige patiënten niet meer kunnen opereren. Terwijl we in principe nog ruim 25 procent kunnen groeien." Het signaal wordt bevestigd door de nationale koepel van zelfstandige ziekenhuizen. "Vorig jaar kwam het plafond in zicht rond september, een aantal klinieken bereikt het plafond deze zomer al."

Afspraken MUMC+ en Zuyderland

Doordat de zorggelden in Nederland van tevoren worden verdeeld, is er nauwelijks flexibiliteit op het moment dat er geïmproviseerd moet worden. Nu de reguliere ziekenhuizen grote moeite hebben om de inhaalzorg te plannen, is de alternatieve route via de prive-klinieken extra complex geworden.
De Annadal-kliniek heeft afspraken gemaakt met zowel Zuyderland als Maastricht UMC+ om te blijven opereren, waarbij de kosten betaald worden door de reguliere ziekenhuizen. "Ik moet dus als bestuurder in gesprek met het bestuur van het AZM, om te kijken hoe zorg voor de patiënten uit de regio betaald gaat worden", aldus Verhagen. "De zorgverzekeraars zeggen: wij gaan jullie als Annadal niet extra vergoeden. Haal het geld maar elders. Daarom ben ik blij dat we goede afspraken kunnen maken met Maastricht UMC+ en Zuyderland. Achteraf moeten we dan samen om tafel om te kijken hoe we de kosten verrekenen."

Opschalen

Duizenden Limburgers staan nog steeds op een wachtlijst doordat het de Limburgse ziekenhuizen nauwelijks lukt om de berg aan inhaalzorg te verkleinen. Door ziekteverzuim en personeelsverloop blijven de wachtlijsten in Zuid-Limburg twee keer hoger dan voorheen. Aangezien veel van de openstaande operaties niet acuut zijn, kunnen de prive-klinieken een deel van die operaties overnemen. Dat wordt bemoeilijkt door de bureaucratische hordes die in zicht komen. "We kunnen nog een kwart meer opschalen", vertelt Leo Verhagen. "Die patienten zouden qua budget beter doorgestuurd kunnen worden naar de Annadal-kliniek. Gelukkig hebben we een prima samenwerking in de regio."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!