Velden klaar voor Gekke Maondaag: 'Volle bak feest'

Gekke Maondaag Velden © L1
Velden kijkt uit naar een aantal dagen vol feestgedruis. Na een weekend pleinfeest vangt maandag de Gekke Maondaag weer aan.
"De vereniging is er helemaal klaar voor. En nu hopen dat Velden dat ook is", vertelt Harold Hafmans, voorzitter van Gekkemaondaagsvereniging De Wuilus.

Uitgesteld

Het feest wordt in Velden gewoonlijk de laatste maandag van januari gevierd. Vanwege corona werd echter in december besloten het feest naar achter te verschuiven. "Het is voor het eerst in de geschiedenis in mei", weet Hafmans. "Voor ons is het super uniek, normaal gesproken hebben we het allemaal al gehad."
Onder andere Bjorn & Mieke treden op tijdens het festijn. Een ding is duidelijk volgens Hafmans: "Het wordt volle bak feest."

Voorbereidingen

Bij het treffen van voorbereidingen was de situatie anders dan gewoonlijk. "We hebben al meivakantie gehad. Zijn mensen bereid nog eens één, twee, drie dagen te komen?" Ook bij de aanwezige horeca moest de vereniging peilen of het feest in mei zou kunnen plaatsvinden. "Als de kasteleins niet meedoen, houdt het op", legt de voorzitter uit. "Zonder bier geen feest."
Dat blijkt wel het geval. Normaal gezien vindt het feest voornamelijk in de kroegen zelf plaats. Maar nu verschuiven zij hun werkzaamheden naar het plein buiten en houden ze de deuren gesloten. Dat heeft ook een nadeel: "Het plein moet om 00:00 uur dicht. Je zit aan een vergunning vast", weet de voorzitter.

Optocht

Ook vanuit de inwoners is er genoeg animo voor het lentefeest. "De optocht staat als een huis. We hebben een dikke 40 nummers." In andere jaren gaat het om ongeveer 60 tot 70 groepen. "We zijn absoluut niet ontevreden."
Dat de optocht op maandag door het dorp trekt, is volgens Hafmans niet onbelangrijk. "De traditie moet rechtop blijven. De jeugdigen hebben nog nooit een prinsenwagen van dichtbij gezien."

Gekke Maondaag

De Gekke Maondaag lijkt op het bekende carnaval maar is van oorsprong niet verbonden aan het traditionele carnavalsseizoen. Zo ontstond het in Velden als lokaal antifeest van agrarische jongeren die buitengesloten werden van andere feestelijkheden. Bij de gildefeesten van het Veldense St. Sebastianusgilde mochten namelijk alleen getrouwde mannen en mannen ouder dan 30 jaar aanwezig zijn.
Behalve Velden vieren ook Grubbenvorst en Lottum jaarlijks Gekke Maondaag.