Gelderblom jonge wethouder in Heerlen namens klein links

Heerlen krijgt jonge wethouder namens klein links © Camiel Schnackers/PvdA Heerlen
PvdA-‘er Casper Gelderblom is de meest opvallende naam in de nieuwe wethoudersploeg van de gemeente Heerlen.
Die is vrijdag bekend gemaakt.
De 27-jarige Gelderblom wordt wethouder namens de drie eenpersoonsfracties van PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren (PvdD). Hij krijgt de portefeuille wonen, milieu en circulariteit. Ook wordt hij verantwoordelijk voor dienstverlening en afvalverwerking. Gelderblom was in het verleden bestuurslid van de afdeling Heerlen van de PvdA. Hij is momenteel onderzoeker aan het Europees Universitair Instituut in het Italiaanse Florence. Daarnaast is hij campagne-coördinator van een internationale vakbondsfederatie.

Vakbond Amazon

Vanuit die functie houdt hij zich onder meer bezig met het oprichten van een vakbond voor werknemers van de Amerikaanse webwinkel Amazon. Dat heeft een nieuw groot distributiecentrum op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis in Heerlen.

Fijnste stad ter wereld

Gelderblom zegt in een reactie niet te kunnen wachten om te beginnen aan zijn wethouderschap. "Heerlen is voor mij de fijnste stad ter wereld. Ik vind het dan ook een enorme eer om mij als wethouder de komende jaren keihard voor de stad in te mogen zetten", aldus Gelderblom.

Andere wethouders

De namen van de 4 andere wethouders zijn niet verrassend. Voor de SP blijven Jordy Clemens en Peter van Zutphen wethouder. Clemens was bij de verkiezingen in maart voor de eerste keer lijsttrekker van de SP. Martin de Beer wordt opnieuw wethouder namens VVD/D66.

Nieuwe wethouder CDA

Marco Peters van het CDA begint aan zijn eerste periode. Hij neemt de plaats in van Charles Claessens. Die werd na de verkiezingen op een zijspoor gezet door een meerderheid van de fractie van het CDA.

Marco Peters

Peters was in maart lijsttrekker en in de vorige bestuursperiode fractievoorzitter. Hij heeft onder meer de portefeuille ruimtelijke ordening, mobiliteit en ouderenbeleid gekregen. Martin de Beer blijft verantwoordelijk voor economie, arbeidsmarkt en sport. Hij krijgt ook de coördinatie voor het stimuleringsbeleid voor Heerlen-Noord.

Wethouders SP

SP-wethouder Jordy Clemens behoudt onderwijs en cultuur in zijn portefeuille. Daar krijgt hij centrumontwikkeling bij. Dat zat tot nu toe bij SP-wethouder Peter van Zutphen. Die neemt op zijn beurt de portefeuille jeugd over van Clemens. Van Zutphen blijft verder verantwoordelijk voor het sociale beleid, zoals WMO en armoedebestrijding.

'Uit Liefde voor onze Stad'

Het coalitieakkoord van SP, CDA, VVD/D66, Hoensbroeks Belang, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren heeft als titel gekregen 'Uit Liefde voor onze Stad'. De partijen stellen daarin te kiezen voor een stevig sociaal beleid, leefbare buurten en het verder versterken van Heerlen als cultuurstad. Heerlen-Noord, de verdere vernieuwing van het centrum, radicale vergroening en het bestrijden van energiearmoede noemen zij ook een belangrijk onderdeel van hun beleid.

Ouderen Partij Heerlen

De nieuwe coalitie en het akkoord zijn in minder dan een week rond gekomen nadat de Ouderen Partij Heerlen (OPH) afgelopen weekend uit de onderhandelingen stapte. De grootste partij vond dat onvoldoende tegemoet werd gekomen aan haar wensen op het gebied van de portefeuilleverdeling.

Goedkeuring coalitieakkoord

Volgende week moeten de afdelingen van de betrokken partijen nog hun fiat geven aan het coalitieakkoord. Het is de bedoeling dat het in de raadsvergadering van 8 juni wordt goedgekeurd en dat dan ook de wethouders worden geïnstalleerd.
De nieuwe coalitie kan rekenen op 22 van de 37 zetels in de gemeenteraad.