GroenLinks-statenlid wethouder in Gelderse Heumen

Afbeelding ter illustratie © iStock
GroenLinks-statenlid Pepijn Baneke wordt wethouder in de Gelderse gemeente Heumen. Dat is een buurgemeente van Mook en Middelaar, de woonplaats van Baneke.
Baneke (54) was tot voor kort wethouder in Mook en Middelaar. Maar omdat GroenLinks na de verkiezingen van maart in de oppositie terecht kwam, zat er geen nieuwe termijn voor hem in.

Wethouder Mook en Middelaar

Baneke was van 2014 tot 2018 en van half oktober 2019 wethouder in Mook en Middelaar. Hij verving in die laatste periode Susan Doorenbos, eerst tijdelijk en vanaf juli 2020 definitief. Doorenbos moest afhaken vanwege gezondheidsproblemen. Baneke blijft wel aan als statenlid tot aan de verkiezingen van maart volgend jaar.

Coalitie Heumen

De installatie van Baneke en de rest van de nieuwe wethoudersploeg is voorzien voor 7 juni. Wel moeten de leden van de drie partijen die de coalitie gaan vormen in Heumen, eerst het gesloten akkoord nog goedkeuren. Het gaat om Democraten Gemeente Heumen (DGH), VVD en GroenLinks. Pas daarna wil Baneke reageren.
Heumen telt 17.000 inwoners. De verreweg grootste kern is Malden. Een klein deel van Molenhoek valt ook binnen de gemeente. Het overgrootte deel behoort bij Mook en Middelaar. Daarmee is Molenhoek één van de twee dorpen in Nederland die in twee verschillende gemeenten liggen.