Obesitasmiddel hoogstwaarschijnlijk in basispakket

Medicijn tegen overgewicht mogelijk in basispakket © iStock
Mysimba is een medicijn dat duizenden mensen met overgewicht gebruiken. Patiënten betalen dit medicijn nog zelf maar vanaf de zomer komt het hoogstwaarschijnlijk in het basispakket van de zorgverzekering.
Het medicijn zorgt ervoor dat de eetlust minder wordt.

Honderd euro per maand

Vivianne Tillie uit Maastricht gebruikt het medicijn al een aantal maanden. Het kost haar honderd euro per maand. Ze is er heel blij mee dat straks iedereen het dure middel kan aanschaffen. "Mensen met een kleine beurs vallen dan niet meer buiten de boot. Ik merk vooral bij het avondeten dat ik sneller verzadigd ben en dan stop ik ook. Het is niet alleen het pilletje maar ook de wijziging van leefstijl."

'Overgewicht niet met een pil op te lossen'

Igance Janssen van het Nederlands Obesitas Kliniek, zegt dat het medicijn niet de totale oplossing biedt. Volgens hem moeten patiënten ook zelf aan de slag. "Overgewicht is heel ingewikkeld en wordt door een heleboel oorzaken beïnvloed. Het is niet met een wonderpilletje op te lossen."

Fijne gevoel van eten wordt geremd

Mysimba is een medicijn dat helpt bij gewichtsverlies. "Met name mensen die te vaak aanvallen hebben waarbij ze veel eten omdat ze zich daar fijn bij voelen", zegt Janssen. "Dat fijne gevoel wordt geremd door het medicijn."