Code zwart voor gemeente door werkdruk

Afbeelding ter illustratie © Camiel Schnackers (L1)
Gemeenten hebben het over ‘code zwart’ of zeggen dat het 5 voor 12 is. Door de coronapandemie, het hoogwater van vorig jaar en nu de vluchtelingenstroom van Oekraïners, staat het ambtenarenapparaat flink onder druk.
Dat blijkt uit een rondgang van L1.
Volgens Wethouder Gerard IJff van de gemeente Meerssen zijn er in zijn gemeente minimaal 15 ambtenaren tekort. Met alle gevolgen van dien. "Je merkt het in de ziekmeldingen. Uit een tevredenheidsonderzoek bleek dat de werkdruk te hoog is. We moeten goed kijken hoe we werk en privé met elkaar in verhouding gaan brengen."

Verschillende oplossingen

Een oplossing voor het probleem zou volgens IJff kunnen zijn om medewerkers die parttime werken te motiveren om meer uren te maken. Daarnaast kijkt hij ook hoe de gemeente aantrekkelijk gemaakt kan worden als werkgever voor nieuwe jonge medewerkers. "We hebben hetde jongelui gevraagd en dat gaf verrassende resultaten. Zij denken niet in hokjes en werken samen over domeinen heen. Dat heeft een verfrissend beeld opgeleverd."

'Eerste loket in overheidsland'

Oorzaak van het probleem is, volgens IJff, niet dat er vanuit Den Haag meer verantwoordelijkheden worden overgeheveld naar de gemeente. "Wij zijn het eerste loket voor burgers in overheidsland en weten ook hoe we dat op de beste en menswaardige manier kunnen organiseren voor bijvoorbeeld vluchtelingen die naar ons toekomen." Volgens IJff zijn daar zes medewerkers voor nodig. "Maar we zijn er klaar voor en doen het graag. Er zijn nog geen harde afspraken maar ik verwacht wel dat er compensatie komt."